FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GfK: financijsko stanje 51 posto kućanstava u Hrvatskoj lošije nego lani

Autor: rbel
ZAGREB, 29. listopada 2012. (Hina) - Oko 6 posto kućanstava u Hrvatskoj ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana, 42 posto kućanstava smatra da su ostali na istom, dok njih više od polovice, oko 51 posto, sadašnje financijsko stanje ocjenjuje lošijim nego prije godinu dana, pokazuju danas objavljeni rezultati GfK istraživanja "Potrošačka klima u Hrvatskoj".

Lošije financije u odnosu na prethodnu godinu, više od prosjeka za zemlju u cjelini, navode građani u Slavoniji (55 posto) te oni s prosječnim mjesečnim primanjima kućanstva do 3.500 kuna (65 posto).

Istodobno, takvih je najmanje u Istri s Primorjem (39 posto) i Dalmaciji (43 posto) te kod kućanstava s primanjima preko 11.000 kuma (33 posto).

U ocjeni trenutnog financijskog stanja u njihovom kućanstvu pak prevladava ocjena da kućanstva jedva spajaju kraj s krajem (50 posto kućanstava), i to prvenstveno u Slavoniji (61 posto), a najmanje u Zagrebu (35 posto). No, u Zagrebu je i najviše onih koji moraju smanjivati postojeću štednju (oko 17 posto) ili se moraju dodatno zaduživati (11 posto).

Prema rezultatima istraživanja, u idućih godinu dana oko 12 posto ispitanih nada se da će im financijska situacija biti barem malo bolja. Oko 43 posto kućanstava procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, ali 42 posto kućanstava ocjenjuje da će im biti još lošije.

Lošije financijsko stanje u slijedećih godinu dana najviše očekuju ispitanici u sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji (oko 50 posto), kao i oni s prihodom kućanstva do 3.500 kuna mjesečno (između 50 i 57 posto), a najmanje u Istri s Primorjem (33 posto) i Dalmaciji (36 posto), te u kućanstvima gdje mjesečni prihodi prelaze 11.000 kuna (33 posto).

U istraživanju, provedenom na tisuću građana starijih od 15 godina osobnom anketom, ispitanici su upitani i da li smatraju da će, u usporedbi sa sadašnjim stanjem, u idućih godinu dana cijene rasti, na što su gotovo svi odgovorili pozitivno (94 posto), a većina građana (78 posto) očekuje i rast nezaposlenosti u tom razdoblju.

(Hina) xrub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙