FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slonjšak: procjenjivanje biračke sposobnosti diskriminatorno

Autor: smar
ZAGREB, 27. listopada 2012. (Hina) - Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je danas na "diskriminatorne odredbe Prijedloga zakona o registru birača prema osobama s invaliditetom s duševnim i intelektualnim teškoćama", koji je izradilo Ministarstvo uprave, zbog čega bi, naglasila je, 17 tisuća osoba s invaliditetom i dalje moglo biti lišeno temeljnog građanskog i ustavom zajamčenog biračkog prava.

"Ministarstvo uprave je u svom prijedlogu Zakona uvažilo činjenicu da je Hrvatska ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom. Prijedlog Ministarstva uprave je da za tu skupinu punoljetnih hrvatskih državljana sud utvrđuje biračku sposobnost na temelju individualne procjene. Upozoravamo da je ta odredba gotovo neprovediva budući da takav postupak ne postoji u hrvatskom zakonodavstvu, a njegovi troškovi nisu ni procijenjeni. Individualna procjena kakvu predviđa Prijedlog Zakona o registru birača ujedno je i diskriminatorna jer se ne bi individualno procjenjivala 'biračka sposobnost' svih birača nego samo osoba s invaliditetom što bi predstavljalo njihovu diskriminaciju na osnovi invaliditeta", ističe se u današnjem priopćenju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak.

Pravobraniteljica podsjeća da u Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom koja je u RH na snazi od svibnja 2008., stoji da biračko pravo trebaju imati sve kategorije osoba s invaliditetom uključujući i osobe s intelektualnim i duševnim teškoćama, a ne samo osobe s invaliditetom koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica i osobe s invaliditetom oštećena sluha i vida.

Naglasila je da se osobe s invaliditetom s duševnim i intelektualnim teškoćama radi zaštite njihovih prava i interesa lišava poslovne sposobnosti te ustvrdila da ih se protivno Ustavu lišava i biračkog prava.

Dovođenje u vezu činjenice lišenja poslovne sposobnosti i biračkog prava smatra neustavnim te ističe kako takvih osoba u Hrvatskoj ima oko 17 tisuća.

"S obzirom na standarde koje je uvela Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, a njezinom ratifikacijom prihvatila Republika Hrvatska, ne možemo pristati na polovična, nejasna, diskriminatorna i u konačnici neprovediva rješenja, stoga smo Ministarstvu uprave uputili preporuku da se sukladno Konvenciji svim osobama s invaliditetom osigura pravo i mogućnost da glasuju koje ovisno o svom zdravstvenom stanju i drugim razlozima kao i ostali birači mogu, ali i ne moraju konzumirati", ističe se u priopćenju pravobraniteljice Slonjšak.

(Hina) pp/xsmar ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙