FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leko s ukrajinskim izaslanstvom o manjinama, Holodomoru

Autor: sbak
ZAGREB, 26. listopada 2012. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko primio je u petak predsjednika Svjetskog koordinacijskog vijeća Ukrajinaca Mihajla Ratušnija s izaslanstvom kojeg je izvijestio o ukrajinskoj i rusinskoj manjini u Hrvatskoj, posebice istaknuvši njihovo sudjelovanje u Domovinskom ratu, doznaje se iz službenog priopćenja.

"Ukrajinska i rusinska manjina imaju istaknutu ulogu u Hrvatskoj. Posebno cijenimo njihovo sudjelovanje u Domovinskom ratu", kazao je predsjednik Sabora, istaknuvši kako Hrvatska, kao i Ukrajina, ima brojnu dijasporu, a obje države povezuju i slične povijesne okolnosti.

Leko je odnose Hrvatske i Ukrajine ocijenio je prijateljskima i izrazio nadu da će se otvoriti prostor za još tješnju regionalnu i naročito gospodarsku suradnju, za koju smatra da ju obje države mogu i moraju podići na višu razinu. U tom kontekstu se posebno osvrnuo na Sporazum o poticanju i zaštiti ulaganja i Sporazum o gospodarskoj suradnji.

Ratušnij je pozdravio hrvatske rezultate u pogledu članstva u NATO-u i u Europskoj uniji te je pohvalio odnos Hrvatske prema nacionalnim manjinama i stupanj zaštite njihovih prava. „

"Mi propagiramo europske vrijednosti i kada se sastajemo s predstavnicima ukrajinske manjine uvijek im govorimo neka poštuju zemlju u kojoj žive, ali i da čuvaju svoj nacionalni identitet", naglasio je. S obzirom na to da je sljedeće godine 80. obljetnica Holodomora izrazio je želju da se u Hrvatskom saboru nastavi započeta inicijativa za usvajanje Deklaracije o Holodomoru.

Holodomor (Gladomor), zločin koji se prvenstveno pripisuje Staljinu, je umjetno stvorena glad koja je obuhvatila stanovništvo sovjetske Ukrajine, sjevernog Kavkaza te područje oko donjeg toka rijeke Volge između 1932. i 1933. Spomen na žrtve Holodomora obilježava se u Ukrajini i širom svijeta svake godine, četvrte subote u mjesecu studenom. Područja pogođena glađu bila su u većini naseljena ukrajinskim seljaštvom koje je pružalo otpor novoj sovjetskoj ekonomskoj politici odnosno nerazmjernom kolektivnom oduzimanju privatno stečenih dobara zbog čega je Holodomor 2003. po prvi puta javno u Ukrajini proglašen genocidom sovjetsko-komunističke vlasti protiv ukrajinske nacije. Prema određenim istraživanjima i dostupnim dokazima, samo na prostoru Ukrajine umrlo je između 3 i 7 milijuna ljudi. Neki stručnjaci navode da je ukupno ubijeno i do 10 milijuna ljudi što Holodomor svrstava u jedan od najvećih zločina 20. stoljeća.

Ratušnija i ukrajinsko izaslanstvo, kao i ukrajinskog veleposlanika u RH Oleksandra Levčenka i predstavnike ukrajinske manjine Nikolu Zastrižnija i Viktora Filima, primio je u Gradskoj upravi i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Levčenko je izrazio želju za jačenju kontakata i suradnje između Zagreba i Kijeva.

(Hina) xvk ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙