FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrada Saharov iranskom redatelju i odvjetnici

Autor: rtom
STRASBOURG, 26. listopada 2012. (Hina/AFP) - Europski parlament dodijelio je u petak nagradu Saharov iranskom redatelju Jafaru Panahiju i njegovoj sunarodnjakinji, odvjetnici Nasrin Sotoudeh, koji su u svojoj zemlji osuđeni na velike kazne zatvora, objavio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Među kandidatima za godišnju nagradu Saharov nazvanu imenom istaknutog sovjetskog fizičara i disidenta, bile su i članice osuđene ruske skupine Pussy Riot te bjeloruski disident Ales Bjaljacki, no EP se odlučio za Irance koji su se slobodom mišljenja suprotstavili režimu.

"Želimo izraziti divljenje ženi i muškarcu koji se suprotstavljaju zastrašivanju čije su žrtve Iranci", rekao je Schulz. Dodjela nagrade treba biti protumačena kao "vrlo jasno 'ne' iranskome režimu" koji "ne poštuje nikakve temeljene slobode", rekao je Schulz.

Nagradom Saharov, koja dobitnicima donosi 50.000 eura, a službeno će biti uručena 12. prosinca na svečanosti u Strasbourgu, odaje se priznanje aktivistima za ljudska prava i demokraciju.

Sineast Jafar Panahi (52), poznat po društvenim satirama, pripadnik je "novog vala" iranskog filma i najpoznatiji je u skupini tih redatelja u inozemstvu gdje je bio nagrađivan na najvećim filmskim festivalima. Panahi je krajem 2010., osuđen na šest godina zatvora i 20 godina zabrane snimanja, putovanja te istupanja u javnosti, iako su se za njega zauzele istaknute ličnosti u inozemstvu. Panahi nije u zatvoru.

Nasrin Sotoudeh (49), odvjetnica je koja zastupa protivnike iranskog režima. U siječnju 2011., osuđena je na 11 godina zatvora i 20 godina zabrane obavljanja odvjetničke prakse te napuštanja Irana. U presudi je obrazloženo da je svojim "akcijama ugrozila nacionalnu sigurnost, širila propagandu protiv režima i da pripada Centru zaštitnika ljudskih prava" koji je utemeljila dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi.

"Pozivam iranske vlasti da učine sve kako bi Nasrin Sotoudeh i Jafar Panahi mogli doći i primiti tu nagradu", rekao je Schulz.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙