FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 26. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u srijedu u Zagrebu Marie Pierre Poirier, novoimenovanu regionalnu direktoricu UNICEF-a za Srednju i Istočnu Europu i Zajednicu Nezavisnih Država, priopćeno je iz predsjednikova ureda. Tijekom susreta razgovaralo se o napretku u postizanju plana aktivnosti koje UNICEF provodi u suradnji s hrvatskom vladom, kao i zajedničkim aktivnostima usmjerenima na boljitak djece. Predsjednik Josipović posebno je zahvalio UNICEF-u na provedbi svih onih programa koji u svojim aktivnostima uključuju upravo djecu, među kojima se osobito ističu tri područja: smanjivanje vršnjačkog nasilja, nasilja nad djecom u obitelji, poticanje, zatim promicanje i podrška udomiteljstvu kao najboljem obliku skrbi za djecu koja ne mogu odrastati u svojim biološkim obiteljima te rani razvoj djece i poticajno roditeljstvo.

ZAGREB - Predsjednik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Riccardo Migliori imenovao je Tonina Piculu voditeljem skupštinskog izaslanstva uoči parlamentarnih izbora koji će se 1. listopada održati u Gruziji, priopćeno je u srijedu iz Hrvatskog sabora. Uoči parlamentarnih izbora koji će se održati u Gruziji 1. listopada, predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Riccardo Migliori imenovao je Tonina Piculu voditeljem skupštinskog izaslanstva, a predsjednik OESS-a te zamjenik irskog premijera i ministar vanjskih poslova i trgovine Eamon Gilmore imenovao ga je posebnim koordinatorom i voditeljem cijele Promatračke misije OESS-a koja će nadgledati gruzijske parlamentarne izbore. Zajedno s promatračima Parlamentarne skupštine OESS-a i ODIHR-a (Ured za demokratske institucije i ljudska prava) parlamentarne izbore u Gruziji promatrat će i izaslanstva Europskoga parlamenta, Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i Parlamentarne skupštine NATO-a. Picula je u veljači ove godine predvodio misiju promatrača OESS-a na predsjedničkim izborima u Rusiji.

BEJRUT - Više od 30.000 ljudi, većinom civila, stradalo je u 18 mjeseci oružanog sukoba u Siriji, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH). Prema toj nevladinoj organizaciji sa sjedištem u Velikoj Britaniji čiji se podaci temelje na širokoj mreži aktivista i liječnika, 21.534 civila (naoružanih i nenaoružanih), 7.322 vojnika i 1.168 dezertera je poginulo u represiji i bombardiranjima snaga režima kao i u sukobima vojnika i pobunjenika. Predsjednik OSDH-a Rami Abdel Rahmane je precizirao da u te podatke nisu uračunate tisuće nestalih u sirijskim tamnicama i čija tijela su kasnije pronađena. U te podatke nisu uračunate ni tisuće ubijenih šabiha (prorežimskih milicajaca), ni stotine neidentificiranih tijela, pronađenih posljednja tri mjeseca. "Više od 30.000 mrtvih u 18 mjeseci, više od 100 ubijenih svakog dana, a međunarodna zajednica i arapske zemlje i dalje ponavljaju da treba nešto učiniti za Siriju, rekao je Rahmane.

ATENA - Više od 30.000 Grka, po procjeni policije, izašlo je u srijedu na ulice Atene i Soluna, odazivajući se na poziv sindikata na 24-satni opći štrajk, u znak prosvjeda protiv novog plana štednje o kojemu grčka vlada pregovara s EU-om i MMF-om. Policija procjenuje da je u Ateni u podne više od 15.000 prosvjednika u dvjema povorkama pošlo prema zgradi parlamenta, a u Solunu, drugom po veličini gradu, na sjeveru zemlje, na ulice je izašlo je gotovo 18.000 ljudi, isto po procjeni policije. U prijestolnici je najveća povorka bila ona komunističke sindikalne fronte Pame, okupljena pod sloganom "Neposluh" i "Ne novim žrtvama za plutokraciju". Drugu su povorku predvodile dvije sindikalne središnjice, GSEE i Adedy, koje su organizirale štrajk kako bi "odbacile nove oštre, nepravedne i nedjelotvorne mjere". Gotovo 5.000 redarstvenika raspoređeno je kako bi spriječili nerede na prosvjedima, nerijetko nasilnima u Grčkoj, kao što su bila dva prethodna opća štrajka ove godine, u veljači. Prilazi parlamentu bili su zapriječeni metalnim ogradama. Novi plan mora još prihvatiti parlament prije europskog summita 18. listopada, na kojemu Grčka očekuje odobravanje isplate zajma vrijednog 31,5 milijarda eura.

LJUBLJANA - Slovenski ministar za rad i socijalnu politiku Andrej Vizjak ocijenio je u srijedu "pretjeranom" reakciju vodećih sindikata na najave o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru zanijekavši da će u tom sektoru biti drastičnih rezova. "Reakcije sindikata su pretjerane jer govore o drastičnim rezovima zaposlenih, što meni nije poznato", rekao je Vizjak novinarima komentirajući otvoreno pismo koje su u utorak premijeru Janezu Janši uputile vodeće sindikalne centrale. U njemu ga upozoravaju da neće pristati na drastično smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru nakon što su javnim službenicima sredinom ove godine plaće već smanjene na osnovi interventnog zakona o stabilizaciji javnih financija. Slovenski mediji neslužbeno su objavili da je masu za plaće u javnom sektoru potrebno smanjiti za 10 posto i da bi zbog toga moglo biti otpušteno 10 do 15 posto od sadašnjih 160.000 zaposlenih.

ZAGREB - Broj stanovnika Njemačke mogao bi do 2060. pasti za jednu četvrtinu, pokazuju rezultati novog istraživanja sveučilišta u Koelnu. "Danas u Njemačkoj živi 82 milijuna ljudi, a za pedeset godina naša bi zemlja mogla imati 61 milijun stanovnika", kazao je demograf Eckart Bomsdorf, prenose njemački mediji. Razlog takvog pada nataliteta je taj da danas u Njemačkoj godišnje umire 200.000 ljudi više nego što ih se rodi. Mladi parovi sve češće odgađaju svoju želju za djetetom, te prosječna obitelj ima manje djece nego prije. Bomsdrof smatra da njemački političari nisu razvili demografsku strategiju, a ideju iznesenu u strategijskom dokumentu njemačke vlade o tome da bi mlade parove trebalo potaknuti da još tijekom studija rađaju djecu nazvao je "glupošću". Najveća opasnost leži u promjeni dobne strukture stanovnika Njemačke: 2060. polovica će stanovnika Njemačke biti starija od 51 godine.

ZAGREB - Odbori Europskog parlamenta predstavili su pet kandidata za ovogodišnju nagradu Saharov za slobodu mišljenja a među njima je i punk skupina Pussy Riot zbog čega je Rusija odmah napala Europski parlament optužujući ga da se miješa u poslove ruske vlade, javljaju mediji. Nominirani su bjeloruski borac za ljudska prava Ales Bialiatski, Pakistanac Joseph Francis, utemeljitelj Centra za pravnu pomoć, tri ruandska predstavnika oporbe, ruska skupina Pussy Riot te dva iranska aktivista za ljudska prava, piše na internetskoj stranici EP-a. Pobjednik će biti izabran u listopadu i dobit će 50.000 eura. "Nagrada Saharov za slobodu mišljenja želi honorirati pojedince ili organizacije za njihove napore u borbi za ljudska prava", kazao je čelnik Odbora za vanjsku politiku Elmar Brok. U priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova kaže se da se "ta inicijativa skupine europskih zastupnika može smatrati samo sramotnim pokušajem miješanja" u rad ruskog pravosuđa te "stavljanje pod znak pitanja odluke suda koji ju je donio u skladu sa zakonom", prenosi agencija France Presse.

PULI ALAM (Afganistan) - Dva vojnika ISAF-a, oružanih snaga koje predvodi NATO, ubijena su u srijedu u samoubilačkom napadu na jugu pokrajine Kabula, doznaje se od izvora. Strane postrojbe je napao bombaš samoubojica, a zatim i drugi pobunjenici naoružani malokalibarskim oružjem i raketama blizu Puli Alama, glavnog grada pokrajine Lofar, manje od 100 km od Kabula, prema afganistanskim dužnosnicima i ISAF-u. "Pobunjenici su napali koalicijske snage na istoku Afganistana. Dva pripadnika koalicije su ubijena", rekao je glasnogovornik ISAF-a, prenosi AFP. Za sada nije poznato državljanstvo žrtava. Strani vojnici su deaktivirali bombu pokraj ceste u trenutku napada, rekao je zamjenik šefa policije Logara.

BEOGRAD - U Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu preminuo je pilot Vojske Srbije čiji se zrakoplov u srijedu ujutro srušio u naseljeni dio Nove Pazove, dok je drugi pilot izvan životne opasnosti, potvrdili su beogradskim medijima izvori u Ministarstvu obrane Srbije. Dvojica pilota školskog zrakopolova "lasta V-54" katapultirala su se prije nego je zrakopolov oko 10,15 sati pao nedaleko od centra Nove Pazove. Među mještanima nema ozlijeđenih, potvrdilo je ranije Ministarstvo obrane Srbije. Piloti su, kako je priopćilo Ministarstvo, bili na redovitoj tehničkoj probi zrakoplova, a ministar obrane Aleksandar Vučić naložio je hitnu istragu.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙