FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington za novu vladinu koaliciju u Libanonu

Autor: mtro
WASHINGTON, 23. listopada 2012. (Hina/AFP) - Američka diplomacija se u utorak založila za novu vladinu koaliciju u Libanonu, dok traje politička kriza u toj zemlji nakon atentata u kojem je 19. listopada u Bejrutu ubijen šef policijske obavještajne službe.

"Podržavamo napore libanonskog predsjednika Michela Sleimana i drugih libanonskih dužnosnika u izgradnji učinkovite vlade i poduzimanju mjere nakon terorističkog atentata 19. listopada", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

Na pitanje jesu li SAD sklone promjeni vlade u Libanonu, Nuland je odgovorila da je predsjednik Sleimane pokrenuo razgovore sa svim strankama radi osnivanja nove vlade, te da SAD podržavaju taj proces. Diplomacija je dodala da Washington ne želi političku prazninu u Libanonu.

Te izjave su odjek izjava predstavnice EU za vanjske poslove Catherine Ashton koja je u utorak u Bejrutu izrazila zabrinutost za stabilnost u Libanonu.

Atentat autobombom u petak u kojem je ubijen sunitski general Visam al-Hasan, šef obavještajne službe libanonske policije, izaziva strahovanja od nereda u Libanonu, već podijeljenom između pobornika i protivnika sirijskog predsjednika Bašara al-Asada čija je zemlja blizu 30 godina bila zaštitnik svog malog susjeda.

To ubojstvo je izazvalo novu političku krizu u Libanonu, oporba nesklona Siriji zahtijeva ostavku vlade kojom dominira šijitska stranka Hezbolah, bliska sirijskom predsjedniku Asadu.

Oporba je također najavila da će njeni zastupnici bojkotirati svaki sastanak na kojem će sudjelovati vlada, sve do njene ostavke. Iako podržava oporbu, međunarodna zajednica je pružila podršku libanonskom premijeru Nadžibu Mikatiju, jer je željela izbjeći političku prazninu.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙