FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski BDP pao u trećem tromjesečju 0,4 posto, procjenjuje središnja banka

Autor: mkuz
MADRID, 23. listopada 2012. (Hina/AFP) - Recesija drži španjolsko gospodarstvo u čeličnom zagrljaju, konstatirala je središnja banka, procijenivši u utorak da su se aktivnosti u trećem tromjesečju smanjile za 0,4 posto.

Bude li ta procjena potvrđena, to će značiti da je recesija u Španjolskoj nemilosrdnim tempom zakoračila u drugu godinu.

Aktivnosti četvrtog po veličini gospodarstva u eurozoni, koje se krajem 2010. jedva izvuklo iz prošle recesije, počele su lagano padati sredinom prošle godine, smanjujući se svako tromjesečje za oko 0,5 posto.

Prema podacima koji su bili dostupni središnjoj banci a još nisu potpuni, bruto domaći proizvod pao je u trećem tromjesečju po stopi od 0,4 posto, istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca.

"Španjolsko gospodarstvo nastavilo se smanjivati, a taj je trend počeo prije godinu dana", priopćila je banka u mjesečnom izvješću.

Istim su tempom Španjolci ostajali bez posla, navela je banka.

"Procjenjuje se da se zapošljavanje smanjilo istim tempom na godišnjoj razini kao i u prethodnom tromjesečju, dakle za 4,5 posto", ističu u banci.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙