FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN radi na planu mirovne snage u Siriji

Autor: mtro
NEW YORK, 22. listopada 2012. (Hina/AFP) - UN radi na planu osnivanja mirovnih snaga u Siriji u slučaju trajnog prekida vatre na terenu, objavio je u ponedjeljak šef mirovnih operacija Ujedinjenih naroda Herve Ladsous.

"Potvrđujem da razmišljamo što će se dogoditi u slučaju prekida vatre i kako doprinijeti sigurnosti i zaštiti civila", rekao je na konferenciji za novinare u New Yorku koja koincidira s posjetom Damasku posrednika UN-a posrednika i Arapske lige za Siriju Lakhdara Brahimija.

"Pripremamo se za slučaj takve potrebe", dodao je.

Vijeće treba dati zeleno svjetlo za takvu inicijativu. Sada je 15 članova Vijeća duboko podijeljeno u vezi tog pitanja. Rusija i Kina štite svog sirijskog saveznika korištenjem prava veta.

Ladsous je naglasio da je prerano iznositi pretpostabvke o veličini takvih mirovnih snaga. Ahmad Ramadan, šef informativnog ureda Sirijskog nacionalnog vijeća (CNS), rekao je prije nekoliko dana da Brahimi razmatra raspoređivanje mirovnih snaga u Siriji, što je zatim Brahimi demantirao.

Posrednik UN-a i Arapske lige koji se u Damasku sastao sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, pozvao je zaraćene strane na primirje za Kurban Bajram od 26. do 28. listopada. U nasilju u Siriji je u 19 mjeseci poginulo više od 34.000 ljudi prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava.

Misija 300 vojnih nenaoružanih promatrača UN-a bilo je raspoređeno u Siriji tijekom tri mjeseca da bi zatim bili povućeni jer su se nastavili sukobi vladinih snaga i naoružane oporbe.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙