FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder: Političari moraju gurati reforme bez obzira na cijenu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 19. listopada 2012.(Hina) - Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je u razgovoru za slovenske "Finance" od petka da europske države trebaju hrabre političare koji će gurati strukturne reforme, ne bojeći se da će zbog toga izgubiti sljedeće izbore.

Europa danas treba ljude koji će reći najprije moja država, a tek onda moja karijera i moja stranka, rekao je Schroeder u razgovoru za slovenski poslovni list, prilikom boravka u Ljubljani kojim je podržao bivšeg slovenskog premijera Boruta Pahora u njegovoj kandidaturi za predsjednika države.

Pahorova vlada lijevog centra nije uspjela provesti planirane strukturne reforme za povećanje ekonomske konkurentnosti jer su one odbačene na referendumu pa je najprije ostala bez većine u parlamentu, a Pahorovi Socijalni demokrati (SD) nakon toga su lanjskim prijevremenim izborima izgubili skoro dvije trećine mandata u novom parlamentu.

Schroeder je rekao da je zadovoljan što je Njemačkoj u vrijeme kad je on bio kancelar (1998-2005) uspjelo provesti reforme socijalnog sustava i tržišta rada, makar je 2005. izgubio svoj položaj te da bi i danas postupio na taj način, bez obzira na političke konzekvence.

"Reforme je treba provesti bez obzira na prijetnje da možeš ostati bez položaja. Političko liderstvo danas znači napraviti ono što je potrebno pa ako te birači zbog toga i kazne", rekao je Schroeder, te dodao da mu je žao što je u ono vrijeme njemački parlament odbio njegov prijedlog da se odredi minimalna plaća za zaposlene koja ne bi smjela biti manja od socijalne potpore koju dobivaju nezaposleni.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙