FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: Slovenija može sama izići iz krize

Autor: lfia
LJUBLJANA, 4. listopada 2012.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u četvrtak da Slovenija iz sadašnje krize može vlastitim snagama, provede li fiskalnu konsolidaciju i potrebne reforme te da joj u tom slučaju ne bi bila potrebna pomoć međunarodnih institucija.

"Imamo sve potencijale da Sloveniju sami izvedemo iz opasnih voda", rekao je Janša nakon što su u četvrtak sastao s guvernerom Europske centralne banke (ECB) Mariom Draghijem. Draghi je na Brdu kod Kranja vodio redovni mjesečni sastanak Vijeća guvernera ECB-a koji se dva puta godišnje održava izvan sjedišta ECB-a u Frankfurtu, u nekoj od članica eurozone.

Slovenski premijer, koji je donedavno upozoravao da Sloveniji prijeti nelikvidnost ako ne uspije prodati dugoročne državne obveznice, što joj ove godine nije uspjevalo zbog visokih kamata koje od nje očekuju potencijalni investitori, rekao je nakon susreta s Draghijem da Slovenija može izbjeći situaciju traženja pomoći pod uvjetom da izvede potrebne reforme i financijsku konsolidaciju.

Riječ je o pet mjera: sređivanju javnih financija sa sniženjem proračunskog deficita, sanaciji bankarskog sustava, restrukturiranju gospodarstva s privatizacijom dijela državne imovine, te provedbi mirovinske reforme i reforme tržišta rada.

U tom su smislu preporuke ECB-a Sloveniji jednake onima koje je ovih dana vladi dala i misija MMF-a, a u slučaju uspješnih reformi Slovenija bi iz krize mogla vlastitim snagama, poručio je Janša.

Slovenska vlada u četvrtak je donijela nacrt proračunskih dokumenata za iduće dvije godine, a kako je nakon sjednice rekao ministar financija Janez Šušteršič proračunski deficit u idućoj godini ne bi smio biti veći od 2,9 posto BDP-a. Vlada uz to predviđa u idućoj godini provedbu mirovinske reforme o kojoj još pregovara sa sindikatima, te smanjenje izdataka za javni sektor za pet posto u odnosu na ovu godinu, istaknuo je Šušteršič. Povećali bi se i prihodi proračuna uvođenjem nekih novih taksi te povećanjem stope sniženog PDV-a koja sada iznosi 8,5 posto.

Parlament je ovih dana već prihvatio zakone o sanaciji bankarskog sustava i osnivanje agencije za upravljanje državnom imovinom čiji bi se dio prodao.

No, najosjetljivije pitanje u postizanju proračunskih ciljeva Janšine vlade bit će, kako izgleda, namjera da se za 10-15 posto smanje izdaci u javnom sektoru jer su sindikati zaprijetili prosvjedima i štrajkovima pa i prekidom pregovora o reformi radnog zakonodavstva.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙