FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: oprezno trgovanje nakon četiri dana rasta Crobexa

Autor: neba
ZAGREB, 19. listopada 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, jer zasad nema poticajnih vijesti, a tako bi moglo biti sve dok ne pristignu konkretne vijesti iz Podravke ili započne objava financijskih izvješća za treće tromjesečje.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Indeksi su jučer ojačali četvrti dan uzastopno, uz dvostruko veći promet nego dan ranije. Crobex je porastao 0,67 posto, na 1.780 bodova, a Crobex10 0,68 posto, na 992 boda.

Redovni promet iznosio je 16,8 milijuna kuna.

Najveći promet ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, 8,85 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,5 posto, na 243,51 kunu.

Najveća dobitnica, pak, bila je dionica Podravke. Cijena joj je skočila 7,54 posto, na 270 kuna, uz promet od 1,07 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić jučer je na konferenciji Zagrebačke burze i fondovske industrije u Rovinju najavio kako će uskoro uslijediti dobre vijesti iz te kompanije te poručio investitorima da sačuvaju nešto novca za dionice Podravke.

U međuvremenu, na upit Zagrebačke burze u vezi Mršićeve izjave, iz Uprave Podravke odgovorili su da u ovome trenutku nemaju saznanja da postoje bilo kakve materijalne činjenice koje bi mogle utjecati na promet ili cijenu dionica.

„Ne vidim prostora za značajnije pomake na domaćem tržištu. Trgovanje bi moglo biti mirno sve dok ne vidimo neke okidače, bilo konkretne vijesti iz Podravke, bilo financijska izvješća za treće tromjesečje“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Kako dodaje, uz financijska izvješća kompanija čije su dionice najlikvidnije, interes investitora mogla bi privući i izvješća kompanija iz turističkog te poljoprivrednog sektora.

A na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali, nakon tri dana neprestanog rasta, jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko tehnoloških kompanija i podaci o rastu nezaposlenosti u SAD-u.

Dow Jones indeks oslabio je 0,06 posto, dok je S&P 500 pao 0,24, a Nasdaq indeks 1,01 posto.

Na većini azijskih i europskih burzi cijene su dionica jutros pale, jer se tržište konsolidira nakon tri dana rasta.

„Trgovanje na inozemnim burzama prilično je stabilno. Unatoč jučer objavljenim lošim podacima s tržišta rada u SAD-u, nisu zabilježeni oštriji padovi cijena dionica. Investitori trenutno zanemaruju loše vijesti, te su usmjereni na predstojeće predsjedničke izbore u SAD-u“, zaključuje Bošković.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙