FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši njemački kancelar Schroeder podržao Pahorovu kandidaturu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 18. listopada 2012.(Hina) - Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder osobno je u četvrtak podupro kandidaturu bivše slovenskog premijera Boruta Pahora na predsjedničkim izborima u Sloveniji 11. idućeg mjeseca.

Prilikom višesatnog boravka u Ljubljani, kamo je stigao na Pahorov poziv, Schroeder je novinarima rekao da je Pahor već pokazao da zna donositi prave odluke pa bi bio dobar predsjednik te nastavio europski put Slovenije.

Pahor je pak rekao da ga sa Schroederom, osim socijaldemokratske orijentiranosti i privrženosti europskoj ideji, povezuje i to što je popularnost obojici pala zbog reformi za povećanje gospodarske konkurentnosti svojih zemalja. Schroeder je uspio provesti socijalne reforme koje su pomogle da Njemačka nakon njegova odlaska s mjesta kancelara napreduje unatoč ekonomskoj krizi u drugim zemljama. Reforme koje je Pahor predlagao odbačene su lani na referendumu, a nakon gubitka na lanjskim prijevremenim izborima izgubio je i mjesto predsjednika Socijalnih demokrata (SD). Slične reforme pokušava sada provesti nova vlada desnog centra.

Slovenska demokratska stranka (SDS), čiji je predsjednik premijer Janez Janša, priopćila je u četvrtak da je potporu njihovu predsjedničkom kandidatu Milanu Zveru izrazio Joseph Daul koji vodi zastupnike Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, ocijenivši da bi Zver kao predsjednik u vrijeme krize mogao povezati sve Slovence. Sličnu je potporu Zveru prošlog tjedna već uputio Wilfried Martens, predsjednik EPP-a.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙