FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Milan Zver predao kandidaturu za predsjedničke izbore

Autor: lfia
LJUBLJANA, 10. listopada 2012.(Hina) - Nekadašnji slovenski ministar za obrazovanje Milan Zver i službeno je u srijedu podnio svoju kandidaturu za sudjelovanje na slovenskim predsjedničkim izborima predavši državnom izbornom povjerenstvu 30 potpisanih izjava članova slovenskog parlamenta koji podupiru njegovu kandidaturu za izbore koji se održavaju 11. studenoga.

Zveru (50) su potpise potpore dali zastupnici dviju vladajućih stranaka desnog centra, Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi premijer Janez Janša, te demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI).

Zver je tako je postao drugi službeni kandidat na izborima, nakon aktualnog predsjednika Danila Tuerka (60), koji se na izborima natječe za svoj drugi mandat. Tuerk je prije mjesec dana izbornom povjerenstvu već predao 13.000 potpisa građana budući da svoj drugi mandat želi osvojiti kao nestranački kandidat.

Očekuje se da će službenim kandidatom početkom idućeg tjedna, nakon predaje potrebnog broja potpisa zastupnika i građana, postati i bivši premijer Borut Pahor (49). Njega u predsjedničkoj utrci podupiru i oporbeni Socijalni demokrati (SD), stranka koju je do nedavnog gubitka na stranačkim izborima Pahor vodio niz godina kao njen predsjednik. Zadnji rok za podnošenje kandidatura istječe iduće srijede.

Zver je nakon predaje potpisa u državnom izbornom povjerenstvu izjavio da, za razliku od druga dva najizglednija protukandidata, ima jasan izborni program i bezrezervno podupire strukturne reforme i mjere štednje koje je sadašnja vlada predložila.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙