FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stazić i Amrani o o9dnosima Hrvatske i Izraela

Autor: vmrs
ZAGREB, 17. listopada 2012. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i član međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael u Hrvatskome saboru Nenad Stazić razgovarao je u srijedu s izraelskim veleposlanikom u Hrvatskoj Yosefom Amranijem o pitanju povrata židovske imovine oduzete za vrijeme ustaškog i komunističkog režima, te o suradnji dviju zemalja, osobito u poljoprivredi i turizmu, priopćeno je iz Sabora.

Veleposlanik Amrani izrazio je nadu da će se uložiti svi napori kako bi se to pitanje riješilo jer je bez te imovine u pitanju opstanak židovske zajednice u Zagrebu, stoji u priopćenju. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Stazić obećao je svu pomoć unutar zakonodavnog okvira.

Veleposlanik Amrani istaknuo je važnost skupina prijateljstva koje mogu svojim odnosima poslužiti vladama kao poticaj za daljnju konkretnu suradnju. Svjestan činjenice da je ulazak u Europsku uniju prioritet hrvatskih vanjskopolitičkih planova, nada se da će Hrvatska u Izraelu prepoznati partnera s kojim može ostvariti bliske odnose, posebno je istaknuta poljoprivreda i turizam kao vidovi suradnje.

Potpredsjednik Stazić smatra da bi Hrvatska o poljoprivredi mogla štošta naučiti od Izraela, posebice o navodnjavanju. U budućnosti svakako treba više raditi na turizmu, rekao jr izraelski veleposlanik, jer Izraelci putuju triput godišnje, što je za hrvatski turizam velik i nedovoljno iskorišten potencijal. Više bi pažnje trebalo posvetiti promidžbi hrvatskog turizma u Izraelu, rekao je Amrani.

Stazić je pozvao izraelsko–hrvatsku skupinu prijateljstva iz Knesseta da posjeti Sabor. Izraelski veleposlanik izvijestio je Stazića da su u Izraelu prijevremeni izbori 22. siječnja 2013., što će donekle odgoditi bilateralne aktivnosti. Budući da drže kako je nužno održati dijalog među dvjema zemljama, predložili su razmjene posjeta skupina prijateljstava i predsjednika parlamenata neposredno nakon formiranja novog sastava izraelskog parlamenta Knesseta. Amrani se nada kako će i u sljedećem sazivu Knesseta voditelj izraelsko–hrvatske skupine prijateljstva biti Moshe Matalon, čovjek koji je arhitekt hrvatsko–izraelskih odnosa, kaže se u saborskom priopćenju.

(Hina) xvm/xpp ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙