FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Njemačkoj obrezivanje dječaka i dalje dopušteno

Autor: ilov
BERLIN, 10. listopada 2012. (Hina) - Njemačka je vlada u srijedu donijela zakonski prijedlog prema kojemu obrezivanje dječaka židovske i muslimanske vjere u toj zemlji ostaje dopušteno, nakon što je sredinom godine sud u Koelnu obrezivanje proglasio nanošenjem tjelesne ozljede i time ga uvrstio među kaznena djela.

Novim zakonskim prijedlogom omogućeno je da obrezivanje u Njemačkoj ostane dopušteno, ukoliko se obavlja stručno, priopćila je njemačka savezna vlada nakon sjednice u srijedu.

Njemačka vlada u priopćenju podsjeća na ustavnu odredbu prema kojoj roditelji imaju pravo na odgoj, te stoga mogu odlučivati i o svim pitanjima koja se tiču njihove djece, pa prema tome i o obrezivanju sinova u skladu s medicinskim pravilima.

Roditelji trebaju prije obrezivanja biti upućeni u sve pojedinosti i okolnosti toga postupka, a ujedno moraju poštivati i volju djeteta. Dječake se ne smije obrezivati ukoliko to šteti njegovoj dobrobiti, kao primjerice u slučaju mogućih zdravstvenih posljedica.

Vlada je ovim prijedlogom odgovorila na zahtjev Bundestaga koji je zaključio da medicinski ispravno obrezivanje mora ostati dopušteno.

Njemačka je time, navodi se u vladinu priopćenju, dokazala da je otvorena i snošljiva zemlja, da su židovi i muslimani dobrodošli i da su vjerska sloboda i vjerska snošljivost nosivi stupovi njemačkog demokratskog društva.

Zemaljski sud u Koelnu u lipnju je obrezivanje iz vjerskih razloga proglasio kaznenim djelom, ustvrdivši kako je obrezivanje "protupravno nanošenje tjelesne ozljede".

U priopćenju o novoj zakonskoj odredbi, njemačka je vlada podsjetila da se ona odnosi isključivo na obrezivanje dječaka, dok se obrezivanje djevojčica smatra sakaćenjem i stoga u Njemačkoj ostaje zabranjeno.

(Hina) xilov ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙