FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nema poticajnih vijesti, MMF smanjio gospodarske procjene

Autor: neba
ZAGREB, 9. listopada 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi jutros nema domaćih vijesti koje bi potaknule življe trgovanje, no na raspoloženje investitora moglo bi utjecati najnovije MMF-ovo snižavanje procjena za hrvatsko gospodarstvo.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 2,31 posto, na 1.754 boda, najvišu razinu od 15. svibnja, kada je iznosio 1.756 bodova.

Crobex10 skočio je, pak, 2,58 posto, na 979 bodova, najvišu razinu od 11. svibnja, kada je iznosio 982 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 59,6 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego prethodnoga tjedna.

„Na inozemnim burzama moglo bi danas biti nešto bolje raspoloženje jer se špekulira o novim poticajnim mjerama u kineskom gospodarstvu. Ipak, ograničavajući faktor za rast cijena i dalje je zabrinutost investitora oko rasta najvećih svjetskih gospodarstava, a na oprezu su i zbog toga što predstoji sezona objave tromjesečnih financijskih izvješća“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a obeshrabrilo ih je i smanjenje procjena rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Dow Jones indeks oslabio je 0,19 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,35 posto, a Nasdaq indeks 0,76 posto.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, nakon jučerašnjeg pada, jer se ulagači nadaju da će labavljenje monetarne politike vodećih središnjih banaka u svijetu uskoro potaknuti rast gospodarstava, no taj je rast limitiran jer je MMF smanjio procjene rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

U ovoj godini MMF očekuje rast svjetskog gospodarstva za 3,3 posto, dok je u srpnju očekivao 3,5 posto.

Pritom za eurozonu predviđa gospodarski pad od 0,4 posto, dok u SAD-u očekuje rast za otprilike 2 posto.

A prema jutros objavljenim prognozama, MMF u ovoj godini očekuje pad hrvatskog gospodarstva od 1,1 posto, revidiravši svoju travanjsku procjenu o padu od 0,5 posto.

Iduće godine MMF očekuje rast u Hrvatskoj od 1,0 posto, što je ista procjena kao i u travnju.

Na domaćem tržištu, indeksi bi mogli stagnirati s negativnim predznakom, ocjenjuje Franin.

„Nema zasad nikakvih poslovnih vijesti, tako da bi na raspoloženje na domaćem tržištu mogle utjecati najnovije gospodarske prognoze MMF-a“, zaključuje Franin.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙