FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 15. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Novim Ovršnim zakonom, koji danas stupa na snagu, omogućava se izravna naplata novčanih tražbina putem Financijske agencije (Fina) na temelju pravomoćnih sudskih i ovršnih odluka, odnosno presuda, rješenja ili odluke suda, a izravno će se putem Fine moći naplatiti i radnici kojima poslodavci ne isplaćuju plaće i to na temelju potvrde poslodavca o neisplati dospjele plaće, naknade za plaće ili otpremnine. Novčana potraživanja i neisplaćene plaće moći će se naplatiti izravno putem Fine, bez posebnoga sudskog ovršnog postupka, predviđa novi Ovršni zakon kojega je Sabor prihvatio na sjednici krajem rujna. Naime, novi zakon za novčana potraživanja omogućuje izravnu naplatu putem Fine i to na temelju pravomoćnih sudskih i ovršnih odluka, odnosno presude, rješenja ili odluke suda, kao i na temelju potvrde poslodavca o neisplati plaće, naknade plaće ili otpremnine. Novim je zakonom ujedno u potpunosti napušten institut javnog ovršitelja, a zadržan tradicionalni sudski model za slučajeve kada se ovrha ne može naplatiti jednostavno, izvan suda i to putem Fine. Jedan od ciljeva novog zakona je i rasterećenje sudova, budući da je ovrha na novčanim sredstvima najčešći oblik ovrhe, a da su ovršni postupci skupi i dugotrajni. Ovršni zakon omogućuje i izvansudsku ovrhu za naplatu neisplaćenih plaća. Tako radnik kojemu nije isplaćena plaća obeštećenje ubuduće neće morati tražiti na sudu kroz ovršni postupak, nego će se moći izravno naplatiti putem Fine, kojoj će predočiti potvrdu o neisplati plaća. Nakon toga, poslodavac će imati 30 dana da sudski ospori takvu naplatu, a ne uspije li to, Fina će banci izdati nalog za prijenos zaplijenjenih sredstava. Na jednak način naplatit će se i potraživanja utvrđena pravomoćnom i ovršnom sudskom odlukom, nakon koje se više neće morati pokretati poseban ovršni postupak, što je do sada bio slučaj. Kako bi se izbjegle manipulacije sustavom, krivotvorine i dvostruke naplate zadužnica, novi je zakon predvidio umrežavanje Fine i javnobilježničkih ureda, koji će voditi Registar zadužnica. U taj će registar ući svaka buduća zadužnica, a zadužnice koje su izdane prije stupanja na snagu novog zakona moći će se naplatiti tek kad vjerovnici zatraže njihovo unošenje u Registar. Kad je riječ o ovrhama nad pokretninama i nekretninama, novi zakon predviđa aktivniju ulogu ovrhovoditelja, koji će morati nazočiti ovrhama.

ZAGREB - Seminar pod nazivom "Uloga nacionalnih parlamenata u osiguranju neovisnosti javnih medija u zemljama članicama Vijeća Europe" namijenjen parlamentarcima iz zemalja regija (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Srbija), održat će se danas u Hrvatskom saboru. Organizatori skupa su Parlamentarna skupština Vijeća Europe - Odbor za kulturu, znanost, obrazovanje i medije, Odjel za podršku parlamentarnim projektima Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i Hrvatski sabor. Skup će pozdraviti predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, dok uvodnu riječ ima Gvozden Flego voditelj saborskog izaslanstva pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

SPLIT- Izvanredna tematska sjednica Gradskog vijeća Splita na kojoj bi vijećnici trebali izglasati jamstvo Hajduku za podizanjem kredita, održat će se danas. Splitsko Gradsko vijeće na sjednici o Hajduku u petak, 12. listopada, nije odobrilo da Grad Split, kao većinski vlasnik toga nogometnog kluba, bude jamac za zajam od 30 milijuna kuna na rok otplate od godinu dana, a nakon glasovanja predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić, koji je bio na sjednici, izjavio je da je šokiran takvom odlukom te da klub očekuje stečajni postupak. Od 21 nazočnog vijećnika za prijedlog o davanju jamstva glasovalo je sedam HDZ-ovih i neovisnih vijećnika, protiv je bilo pet vijećnika SDP-a i HNS-a, osam vijećnika Hrvatske građanske stranke (HGS) bilo je suzdržano, a suzdržan je bio i SDP-ov vijećnik Ivo Baldasar. Koalicijski klub vijećnika SDP-a i HNS-a u splitskom Gradskom vijeću jučer je najavio da će bojkotirati današnju sjednicu.

NOVIGRAD/PAZIN - U dvije prometne nesreće koje su se sinoć dogodile na istarskim prometnicama dvije su osobe poginule, doznaje se iz Policijske uprave istarske. Jedna je osoba smrtno stradala u prometnoj nesreći koja se oko 19 sati dogodila na cesti Dajla - Mareda kod Novigrada. Prema dosad dostupnim informacijama nesreća se dogodila kada je 53-godišnji vozač iz Bedekovčine kombi vozilom izletio s ceste i udario u stablo. Od siline udarca vozač je poginuo na mjestu nesreće. Teška prometna nesreća dogodila se oko 20,30 sati i na cesti Baderna-Pazin kod skretanja za Tinjan, kada je motociklist iz još neutvrđenih razloga prešao na suprotnu stranu kolnika i sudario se s osobnim automobilom Renault Kangoo. Motociklist čiji identitet još nije poznat, umro je na mjestu nesreće.

ČAKOVEC - "Mjesec hrvatske knjige 2012." danas će u Čakovcu otvoriti pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević. Tom će prilikom objaviti i rezultate Javnog poziva za dodjelu stimulacija za najbolja ostvarenja na području romanesknog stvaralaštva za 2011. godinu Ministarstva kulture RH.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙