FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 15. listopada

Autor: nbrc
ZAGREB, 15. listopada 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 15. listopada.

DUGOPOLJE/OMIŠ - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić obići će Končarevu vjetroelektranu na Pometenom brdu kod Dugopolja i HEP-ovu hidroelektranu Zakučac kod Omiša. Prva faza izgradnje vjetroelektrane na Pometenom brdu završena je krajem ožujka 2012., instaliranjem i priključivanjem na mrežu 6 vjetroagregata domaće proizvodnje, a do sada je uloženo 80 milijuna kuna. Vjetroelektrana na Pometenom u konačnici će imati 15 vjetroagregata snage 1 megavat (MW) i jedan agregat snage 2,5 MW, a ukupna vrijednost projekta iznosi više od 200 milijuna kuna. U izgradnji vjetroelektrane sudjeluje 14 društava Grupe Končar i 15 tvrtki kooperanata iz Hrvatske (9,30 sati prezentacija projekta, nakon toga obilazak jednog vjetroagregata, 10,30 sati izjave za medije u uredskim prostorijama Končar elektroindustrije na lokaciji Pometeno brdo).

Prvi potpredsjednik Vlade potom će posjetiti HE Zakučac, hideoelektranu u kojoj je u tijeku revitalizacija, a riječ je o najvećoj HEP-ovoj investiciji u segmentu proizvodnje u ovoj godini. HE Zakučac izgrađena je u donjem toku rijeke Cetine i najveća je elektrana u Hrvatskoj instalirane snage 486 MW i prosječne godišnje proizvodnje 1.458 gigavatsati (GWh). Rekonstrukcijom će se snaga elektrane povećati za 52 MW, što će omogućiti povećanje prosječne godišnje proizvodnje za 58 GWh (milijuna kWh). Planirani rok za dovršetak rekonstrukcije četiri proizvodne jedinice je 2015. godina, a prva proizvodna jedinica A biti će dovršena do kraja ove godine. Ukupna vrijednost investicije je oko milijardu kuna, od čega je u 2012. planirano ulaganje od 129,4 milijuna kuna (nakon obilaska planirane su izjave za medije, 13,00 sati, na izlazu iz pristupnog tunela HE Zakučac).

ZAGREB - Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) biti će riječi o izvješću o radu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u 2011. te mjerama aktivne politike zapošljavanja. TV snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sjednice, nakon koje su predviđene izjave za medije (10,00 sati, Ministrstvo rada i mirovinskog sustava, Ulica Grada Vukovara 78).

ZAGREB - Hrvatska stručna udruga za plin (HSUP) će svečanom sjednicom skupštine obilježiti 10. Dan plina. Tom prigodom bit će riječi i o pouzdanosti opskrbe prirodnim plinom u ogrijevnoj sezoni 2012/2013, spremnosti transportnog te sustava skladištenja plina za nadolazeću ogrijevnu sezonu, kao i otvorenosti tržišta plina i funkcijama interkonektora preko Mađarske (11,00 sati, Ina-Nafraplin, Šubićeva 29).

ZAGREB - U povodu obilježavanja 50. godina od utemeljenja Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), Ured za tehničku pomoć i razmjenu informacija Opće uprave za proširenje EU, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, organizira međunarodnu konferenciju na kojoj će se predstaviti ZPP u kontekstu proširenja i dati predstavnicima zemalja kandidatkinja i potencijalnim kandidatkinjama pregled njenih glavnih instrumenata. Glavni cilj konferencije je dati praktične informacije vezane uz korištenje postpristupnih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj. Na konferenciji će, kako je najavljeno, sudjelovati i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina (9,00 sati početak konferencije, 10,30 sati predviđene su izjave za medije, Hotel Four Points by Sheraton Panorama, Trg sportova 9).

ZAGREB - Hrvatska industrija u kolovozu je zabilježila rast prometa na mjesečnoj razini za 3,3 posto, dok je na godišnjoj razini promet veći za 11,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Kumulativni podaci za prvih osam mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pokazuju da je ukupni promet hrvatske industrije porastao za 1,6 posto. Po podacima DZS-a, prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi, u kolovozu u odnosu na srpanj bilježi njihov pad za 9,3 posto, a pod utjecajem pada narudžbi sa stranog tržišta za 21,7 posto. Narudžbe sa domaćeg tržišta su porasla 1,5 posto. U odnosu na kolovoz 2011. narudžbe su porasle za 25,6 posto, pri čemu su naručitelji sa stranih tržišta svoje narudžbe povećali za 35,5 posto, dok su narudžbe s domaćeg tržišta pale za 1,6 posto. Prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi je u razdoblju od siječnja do kolovoza zabilježila rast narudžbi za 15,9 posto prema istom razdoblju lani.

dežurne urednice:

prije podne: Nevenka Brčić

poslije podne: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙