FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indonezija se neće obazirati na patente lijekova za HIV

Autor: vmrs
DŽAKARTA, 12. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Indonezijska vlada odlučila je zanemariti patente na lijekove za HIV, a prije nje već su neke azijske zemlje dopustile proizvodnju jeftinih generičkih lijekova čime se ugrožava zarada globalnih farmaceutskih kompanija.

Predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono prošli je mjesec u tišini izdao uredbu i odobrio upotrebu sedam lijekova za HIV/AIDS i hepatitis. Patente na te lijekove drže kompanije kao što su Merck&Co, GlaxoSmithKline, Bristol-Myers Squipp, Abbott i Gilead.

U uredbi stoji da Indonezija primjenjuje tu mjeru "radi zadovoljavanja hitnih potreba za antivirusnim i antiretrovirusnim lijekovima", a farmaceutske tvrtke još nisu komentirale tu odluku.

Procjenjuje se da s HIV-om živi 310 tisuća ljudi u Indoneziji, najjačem gospodarstvu jugoistočne Azije. Riječ je o 0,2 posto stanovnika između 14. i 49. godine, kaže se u statistici objavljenoj 2009. na internetskoj stranici UN Aids-a.

Reuters kaže kako bi neprijavljenih slučaja moglo biti i više.

Prije indonezijskoga predsjednika i Indija je u ožujku odlučila oduzeti njemačkome proizvođaču Bayeru ekskluzivno pravo na jedan lijek za rak. U Indiji je u rujnu završilo važno suđenje u vezi s patentima, a tiče se Novartisova lijeka za leukemiju Gliveca. Ishod suđenja mogao bi dovesti do smanjenja indijske uloge kao glavnoga svjetskog proizvođača generičkih lijekova.

I Kina je u lipnju zanemarila neke dijelove vlastitih zakona o zaštiti intelektualnog vlasništva i omogućila domaću proizvodnju patentiranih lijekova. Očekuje se da će i ta incijativa uznemiriti farmaceutske tvrtke.

"Indonezijska je odluka važna za ljude koji u Indoneziji žive s HIV-om i koji su se borili za nju, ali i za druge zemlje u razvoju", rekla je Michelle Childs iz Liječnika bez granica.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙