FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba fotografija "Novi život na dar"

Autor: lbak
ZAGREB, 9. listopada 2012. (Hina) - U povodu Europskog dana darivanja i transplantacije organa (European Day for Organ Donation and Transplatation), 13. listopada, danas je u galeriji Hrvatske pošte u Zagrebu otvorena izložba "Novi život na dar" nastala kroz inicijativu Ministarstva zdravlja da se šira javnost uključi i pridonese senzibilizaciji ove teme i podizanju svijesti građana o darivanja organa i tkiva.

Na izložbi sudjeluje 11 autora sa 27 izloženih fotografija, a otvorena je do 24. listopada. Autori fotografija kroz svoj osobni doživljaj, vizualni identitet i kreativna rješenja ilustriraju solidarnost i važnost darivanja organa.

Temeljem odluke stručnog žirija, Ministarstvo zdravlja najboljim fotografima dodijelilo je nagrade i pohvale, koje im je prilikom otvorenja izložbe uručio zamjenik ministra zdravlja dr. Marijan Cesarik. Prvonagrađeni su Issa Bratinčević i Josip Bota s fotografijom "Zakrpa srca", drugu nagradu dobila je Kristina Oberling i njezina fotografija "Život nakon", a trećenagrađeni je Hrvoje Golubić s fotografijom "Pogled u novi život".

Cesarik je istaknuo da je ova izložba značajna zbog svoje poruke da "svojom odlukom nekome možemo darovati život kroz poklonjeni organ", naglasivši da je Hrvatska po broju darovanih organa na milijun stanovnika vodeća zemlja u svijetu.

"Mislim da je hrvatska javnost senzibilizirana za ovo pitanje, a sada su na redu zdravstveni radnici i Ministarstvo zdravlja da to još više potaknu", rekao je Cesarik.

Napomenuo je da je do 1. rujna 2012. ukupno realizirano 90 darivatelja organa te transplantirano 127 bubrega, 68 jetri, 29 srca, i obavljene četiri kombinirane transplatacije.

U ime Hrvatske pošte okupljene je pozdravio predsjednik uprave Alen Premužak izrazivši zadovoljstvo sudjelovati u ovakvim akcijama poželivši da ih u budućnosti bude još više.

Izložba "Novi život na dar" obilježava Europski dan darivanja, koji je pokrenut na inicijativu Vijeća Europe s ciljem upoznavanja šire javnosti s važnošću darivanja organa poslije smrti u svrhu liječenja.

Transplantacija organa, tkiva i stanica standardna je metoda liječenja bolesnika, a najveći problem predstavlja nedostatak organa za presađivanje. Trenutno je na listama čekanja u Europi više od 61 tisuću ljudi, od kojih će 30 posto dobiti presadak, a 30 posto umrijeti čekajući organ. Svaki dan u Europi umre 12 osoba zbog nedostatka organa za transplantaciju.

Hrvatska bilježi izvrsne rezultate koje je postigla u posljednje dvije godine te je po stopi transplantacija bubrega, jetre i broju realiziranih darivatelja na milijun stanovnika, danas vodeća zemlja svijeta.

(Hina) xlbak ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙