FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se nizak promet, stagnacija Crobexa

Autor: neba
ZAGREB, 12. rujna 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas ne očekuju znatnije oscilacije cijena dionica, dok bi obujam trgovanja mogao ostati slab jer i dalje nema poticajnih domaćih poslovnih vijesti, a i na svjetskim je burzama mirno uoči važnih odluka njemačkog ustavnog suda i američkog Feda.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je porastao 0,51 posto, na 1.693 boda, a Crobex10 0,54 posto, na 923 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,15 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego dan prije.

„Nema poticajnih poslovnih vijesti, pa tako ni jučer nije bilo znatnijeg prometa na domaćem tržištu. Niti jednom dionicom nije ostvaren milijunski promet. Slično trgovanje očekujem i danas, bez značajnijih pomaka indeksa““, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Na svjetskim se burzama trguje mirno prije ključnih odluka njemačkog ustavnog suda i američke središnje banke. Tako je na Wall Streetu u utorak Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u gotovo pet godina, ojačavši 0,52 posto, na 13.323 boda. S&P 500 porastao je, pak, 0,31, a Nasdaq indeks 0,02 posto.

Jutros su i na azijskim burzama cijene dionica porasle, dok se na europskim tržištima trguje oprezno.

„Na inozemnim burzama oprezno se trguje, dok investitori očekuju odluku njemačkog ustavnog suda u vezi zakonitosti uspostave europskog fonda za stabilizaciju, te sutrašnje odluke Feda o monetarnoj politici. Nakon toga, vidjet ćemo koliko su dobre vijesti već uračunate u cijene dionice“, zaključuje Bošković.

Njemački ustavni sud objavit će danas presudu o tome je li uspostava stalnog europskog fonda za financijsku pomoć ESM u skladu s njemačkim zakonima.

Ulagači se nadaju da će sud dozvoliti pomoć prezaduženim članicama eurozone, što bi smanjilo njihove troškove zaduživanja i pomoglo im pri izlasku iz dužničke krize.

Danas počinje i dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a ulagači se nadaju da će Fed sutra najaviti treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙