FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: o Srbiji ovisi hoće li joj ostati bezvizni režim

Autor: npav
BEOGRAD, 7. listopada 2012. (Hina) - O vlastima u Srbiji i njezinim najodgovornijim političarima ovisi hoće li Srbija ponovno dospjeti na crnu shengensku listu, izjavila je u nedjelju izvjestiteljica za viznu liberalizaciju Europskog parlamenta Tanja Fajon, javljaju srbijanski mediji.

"Puno smo zajedno napravili da danas imamo bezvizni režim za građane Srbije i nadam se da ništa u budućnosti to neće promijeniti. Ali, to ipak najviše ovisi o vlasti u Srbiji i najodgovornijim političarima u zemlji", rekla je Fajon, slovenska eurozastupnica, za novosadski "Dnevnik".

Ona je objasnila da još ne postoji mehanizam za privremeno suspendiranje bezviznog režima, ali će do kraja godine postojati, a razlog je sve veći broj lažnih azilanata koji stižu u EU iz pojedinih zemalja, među ostalim i iz Srbije.

Beogradski "Danas", pak, pozivajući se na izvore u Uredu za unutarnje poslove Europske unije, tvrdi da zasad nijedna država članica EU-a nije uputila zahtjev za ponovno uvođenje viza za Srbiju i Makedoniju.

Glas za brisanje teško stečene povlastice u liberalizaciji viznog režima, uvedene prije nepune tri godine, stigao je iz Kršćansko-demokratske unije (CDU), stranke njemačke kancelarke Angele Merkel, kad je hitno preispitivanje bezviznog režima za Srbiju i Makedoniju zatražio predsjedajući Odbora za unutarnju politiku Bundestaga demokršćanin Wolfgang Bosbach.

Svoj zahtjev Bosbach je objasnio saznanjima da sve više osoba traži azil ne zbog političkog progona, već da bi stekli pravo na isplate iz državnih fondova socijalne skrbi.

List "Die Welt" upozorio je prošli tjedan da broj azilanata iz Makedonije i Srbije koji dolaze u Njemačku i dalje raste, a kao razloge navodi atraktivna socijalna davanja, koja nadmašuju prosečne zarade plaće u Srbiji i Makedoniji.

(Hina) xvil ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙