FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dačić: Za Srbiju najvažnije jačati odnose s Republikom Srpskom

Autor: rmav
SARAJEVO, 2. listopada 2012.(Hina) - Predsjednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak u Banjoj Luci kako je suradnja njegove zemlje s Republikom Srpskom od najveće važnosti te kako će Beograd nastaviti jačati posebne odnose s tim bosanskohercegovačkim entitetom.

"Za Srbiju ne postoji preči interes od suradnje s RS. To je strateški značaj za Srbiju", izjavio je Dačić koji je u Banju Luku doputovao na zajednički sastanak vlada Srbije i RS posvećen zajedničkim infrastrukturnim i energetskim projektima poput gradnje plinovoda "Južni tok" iz pravca Rusije te hidroelektrane na Drini.

"To je jasna politika koju Srbija ima i na osnovi te politike razvija svoje odnose i s Banjalukom i sa Sarajevom. S druge strane ima posebne odnose i paralelne veze s Republikom Srpskom što je apsolutno i potpuno razumljivo i ne znam ima li itko na svijetu kazati i jednu riječ protiv te suradnje", konstatirao je srbijanski premijer.

On je istaknuo da se Srbija, kao potpisnica i država-jamac Daytonskog sporazuma, zauzima za poštivanje tog mirovnog dokumenta čije su promjene moguće "samo ako postoji suglasnost tri naroda i dva entiteta".

Dačić je o suradnji Srbije i RS posebno razgovarao i s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom te premijerom Aleksandrom Džombićem.

Dodik je novinarima također potvrdio kako u tom entitetu kane jačati veze sa Srbijom i to na svim područjima.

"Srbija ima svoje odgovornosti kada je Daytonski sporazum u pitanju i one su nesumnjive, a naša suradnja se odvija u sklopu prakse prihvatljive za sve", ustvrdio je Dodik zauzevši se i da Srbija dobije mjesto u Vijeću za provedbu mira (PIC) koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma.

Dodik je iznio i ocjenu kako je BiH zaglibila u dubokoj institucionalnoj krizi koja je dodatno potaknuta činjenicom da je gotovo polovica članova Vijeća ministara BiH pred smjenama ili ostavkama.

(Hina) xrm/xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙