FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 4. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da je zadovoljan rezultatom trećeg sastanka financijskih stručnjaka za pitanje Ljubljanske banke Zdravka Rogića i Francea Arhara na Bledu, ali i dalje inzistira na povlačenju tužbi protiv Ljubljanske banke. U izjavi novinarima Erjavec je komentirajući njihov sastanak rekao da su Arhar i Rogić na sastanku potvrdili stajalište da pitanje nekladašnje Ljubljanske banke spada u sukcesijska pitanja i da nije riječ o klasičnom bilateralnom pitanju. Dodao je da će hrvatskoj ministrici Vesni Pusić idućeg tjedna odgovoriti na njeno pismo i prijedlog da obje države pokušaju ponovo zamoliti Banku za međunarodna poravnanja (BIS) za razgovore o tom pitanju. Erjavec je rekao da će njegov prijedlog biti da pismo BIS-u potpišu oboje, on i hrvatska ministrica, te da zamole BIS da se to pitanje počne rješavati. No, dodao je Erjavec, Slovenija i dalje inzistira na stajalištu da su pregovori u okviru baselske banke mogući pod uvjetom da Hrvatska povuče punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke koje se vode na hrvatskim sudovima.

ANKARA - Turska "ne kani zaratiti sa Sirijom", izjavio je u četvrtak turski premijer Recep Tayyip Erdogan pošto je turski parlament donio rezoluciju kojom se vladi dopušta vođenje vojnih operacija u Siriji, nakon sirijskog granatiranja turskog područja. "Na tom području želimo samo mir i sigurnost. To je naš cilj. Ne kanimo zaratiti sa Sirijom", rekao je Erdogan u Ankari na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s prvim iranskim potpredsjednikom Mohamadom Rezom Rahimijem. "Jedan od najboljih načina za sprječavanje rata jest uspješno odvraćanje", istaknuo je, dodavši da je cilj glasovanja u turskom parlamentu bila uspostava sustava odvraćanja. Erdogan je podsjetio da je Turska već sedam puta bila izložena sirijskoj paljbi prije ove smrtonosne u srijedu i da sve dosad nije uzvraćala.

NEW YORK - Rusija je u četvrtak blokirala usvajanje nacrta izjave kojom bi se osudio sirijski napad na turski gradić i umjesto toga predložila blaži tekst koji bi tražio "suzdržanost" na granici, a ne bi spominjao kršenje međunarodnoga prava. "Članice Vijeća sigurnosti pozvale su strane na suzdržanost i izbjegavanje vojnih okršaja koji bi mogli voditi do daljnjeg pogoršanja stanja u pograničnome području između Sirije i Turske", kaže se u ruskome prijedlogu izjave koji je nabavio novinar Reutersa. Bude li usvojena, ta će neobvezujuća izjava pozvati Tursku i Siriju, dvije susjedne zemlje na "ublažavanje napetosti i traženje puta prema mirnome rješenju sirijske krize". U sirijskome je napadu na Tursku u srijedu poginulo petero civila.

WASHINGTON - Američki State Department u četvrtak je tursku reakciju na sirijsko granatiranje kojim je u jednome malom turskom mjestu u srijedu ubijeno petero civila, ocijenio prikladnom, proporcionalnom i usmjerenom odvraćanju od eventualnog budućeg kršenja turskoga suvereniteta. Turska je u četvrtak pojačala osvetničke udare na jedno sirijsko pogranično mjesto, ubila nekolicinu sirijskih vojnika, a turski je parlament odobrio slanje vojske u prekogranične napade na Siriju. "Iz naše perspektive turski je odgovor bio prikladan, cilj mu je bio odvraćanje, kako se to više ne bi događalo, bio je i razmjeran (sirijskome napadu na koji je odgovorio)", rekla je glasnogovornica State Departmenta.

WASHINGTON - Američki republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney približio se u anketama sadašnjem predsjedniku i demokratskome kandidatu Baracku Obami jer je uspješno nastupio na prvoj debati predsjedničkih izbora, vidi se iz rezultata istraživanja agencija Reuters/Ipsos objavljenih u četvrtak. Romneya sada pozitivno doživljava 51 posto glasača, i to je prvi put da je republikanski izazivač u ovoj utrci prešao 50 posto. Obamina je potpora nepromijenjena: njega pozitivno doživljava 56 posto ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da je Obamina prednost nad Romneyem sa sedam pala na pet posto, s 48 prema 43 posto.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙