FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 30. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

SARAJEVO -Hrvatski pregovarači pogriješili su pri sastavljanju ugovora o granici s Bosnom i Hercegovinom iz 1999. godine i to treba jasno kazati hrvatskoj javnosti i zastupnicima u Hrvatskom saboru prije ratifikacije tog dokumenta, izjavio je akademik Davorin Rudolf, član Savjeta predsjednika RH za vanjsku politiku i nekadašnji ministar vanjskih poslova Hrvatske u intervjuu kojega je u nedjelju objavilo sarajevsko "Oslobođenje". "Moje je mišljenje da je granica iz 1991. godine promijenjena 1999. godine i da je zbog toga za ratifikaciju potrebna dvotrećinska većina svih zastupnika (u saboru). Važno je u saboru utvrditi da je Hrvatska stekla svoje državne granice 1991. i da je granica s BiH 1999. našom greškom a ne hotimično promijenjena", izjavio je Rudolf. Po njegovu sudu, valjalo bi odgoditi ratifikaciju u Hrvatskom saboru kako ona ne bi propala. Potom bi skupina od šest stručnjaka iz obje države te od jednog stranca trebala točno utvrditi postojanje suvereniteta nad spornim teritorijem na dan 25. lipnja 1991. godine a ta bi ad hoc arbitražna skupina mogla rješiti i druga granična pitanja koja su za jednu ili drugu stranu problematična.

SARAJEVO - Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), misija OESS-a u toj zemlji te Vijeće Europe (EC) upozorili su u nedjelju kako se neće dopustiti interveniranje u popis birača uoči provedbe općinskih izbora zakazanih za 7. listopada istaknuvši kako se svim pravodobno registriranim biračima mora osigurati mogućnost glasovanja. U zajedničkom priopćenju tri organizacije objavljenom u Sarajevu data je puna potpora mjerama za provedbu izbora koje je do sada poduzelo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP), uključujući tu i utvrđivanje vjerodostojnog popisa birača. Intervencija međunarodne zajednice uslijedila je nakon što je policija Republike Srpske počela poništavati prijave prebivališta za više desetaka osoba bošnjačke nacionalnosti s područja istočne Bosne. Na izborima 7. listopada građani BiH birat će načelnike općina i nova općinska vijeća u 139 općina te gradonačelnika i gradsku skupštinu Banja Luke. Izbori neće biti provedeni samo na području Mostara jer su izborna pravila koja su vrijedila u tom gradu proglašena neustavnima a ključne političke stranke nisu se uspjele usuglasiti o njihovim izmjenama.

DUBAI - Irak je odlučan u najeri da pregleda teret iranskih zrakoplova koji preko njegovog teritorija lete za Siriju, izjavio je šef iračke diplomacije Hošijar Zebari u razgovoru koji je u nedjelju objavio arapski dnevnik Al-Hajat. "Obavijestili smo američke dužnosnike da je vlada odlučna prizemljiti iranske zrakoplove i podvrći ih pretrazi", izjavio je Zebari ustvrdivši da je Bagdad objasnio Teheranu "potrebu da zaustavi letove" za koje su sumnja da bi mogli prevoziti oružje Siriji, poprištu sukoba režima i ustanika. Početkom rujna SAD je zatražio od Iraka da prizemlji i pretraži zrakoplove koji prolaze iračkim zračnim prostorom iz pravca Irana u smjeru Sirije. Amerikanci sumnjaju da su te letjelice natovarene oružjem za režim u Damasku.

DAKA - Tisuće muslimana palilo je budističke hramove i kuće na jugoistoku Bangladeša u nedjelju nakon što je na Facebooku objavljena, po njima, uvredljiva fotografija, što predstavlja vrlo rijetko nasilje prema budističkoj zajednici u toj zemlji. Oko 25.000 ljudi je sudjelovalo u nemirima tijekom kojih je zapaljeno najmanje pet budističkih hramova i deseci kuća u gradu Ramu i okolnim selima, približno 350 kilometara od glavnog grada Dake, izjavio je dužnosnik odgovoran za okrug Džoinul Bari. Prosvjednici tvrde da je jedan muškarac budističke vjeroispovijesti koji živi u tom području objavio na Facebooku fotografiju koja vrijeđa Kuran. Približno 90 posto od 153 milijuna stanovnika Bangladeša su muslimani. Budisti predstavljaju manje od jedan posto stanovništva i žive većinom u jugoistočnim okruzima, blizu granice s većinski budističkim Mianmarom.

NAIROBI - Devetogodišnji dječak je ubijen a još troje djece je ranjeno kad su nepoznati napadači u nedjelju ubacili ručnu granatu u crkvu u Nairobiju, objavila je kenijska policija. Nepoznati napadači ubacili su granatu tijekom održavanja nedjeljne nastave u crkvi sv. Polikarpa. "Sumnjamo da su napad izveli simpatizeri Al Šababa", rekao je policijski glasnogovornik Charles Owino. On je dodao da je nekoliko osoba uhićeno zbog sumnji u umiješanost u napad. Kenija je zabilježila niz sličnih napada od listopada 2011. kada je poslala vojsku u Somaliju da se bori protiv islamističke milicije Al Šabab. Prije nekoliko dana kenijska je vojska napala uposljednje uporište te milicije u somalskoj luci Kismaji.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙