FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bez nalaza kardinalse istrage na suđenju Papinu sobaru

Autor: mhaj
VATIKAN, 29. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Ishod odvojene istrage koju su proveli vatikanski kardinali za papu Benedikta XVI. neće se koristiti kao sudski dokazi na suđenju bivšem Papinu sobaru Paolu Gabrieleu koje je u subotu počelo u Vatikanu, objavile su agencije.

Sudski proces temeljit će se samo na istrazi koju su proveli vatikanski glavni tužitelji i vatikanska policija.

Gabriele (46) je optužen da je mjesecima fotokopirao desetke povjerljivih dokumenata Pape i njegovih suradnika. Pod kodnim imenom "Maria" proslijeđivao ih je potom novinaru Gianluigiju Nuzziju koji ih je upotrijebio u knjizi "Sua santita" (Njegova Svetost), otkrivajući suparništvo i snažni animozitet, posebice spram drugog čovjeka Vatikana kardinala Tarcisia Bertonea.

Bivši sobar priznao je krivnju. U ispitivanjima objasnio je da je djelovao kako bi otkrio "zlo i korupciju" unutar Vatikana. Smatrao je da Papa nije dovoljno obaviješten te je želio vratiti Crkvu "na pravi put".

Gabriele je za vrijeme suđenja u palači državnog suda djelovao opušteno i mirno. Nije bio u pratnji policije, a u sudnici su se nalazila samo dva žandara. Sljedeće ročište u procesu koji se vodi zbog curenja povjerljivih informacija iz Vatikana, održat će se 2. listopada.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙