FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afera Bo Xilai: Načelnik policije u Chongqingu spasio glavu

Autor: vrad
CHENGDU, 18. rujna 2012. (Hina/AFP) - Bivši načelnik policije u Chongqingu Wang Lijun spasio je glavu zahvaljujući njegovu "velikom doprinosu" u istrazi vlasti protiv obitelji Bo Xilaija, neomaoističkog čelnika za čiji je pad zaslužan, izvijestio je sud.

Suđenje mu je završeno u utorak na sudu u Chengduu, a presuda će se izreći "poslije", rekao je glasnogovornik suda.

Čitajući priopćenje pred novinarima, glasnogovornik suda Yang Yuquan istaknuo je da bivši načelnik policije u Chongqingu, metropoli s 33 milijuna stanovnika, nije odbacio optužbe koje mu se stavljaju na teret: "Optuženik Wang Lijun nije nijekao djelo i glavne optužbe za zlouporabu zakona u osobne svrhe, kršenje zakona, zlouporabu vlasti i korupciju".

No državni tužitelj je, po priopćenju, istaknuo da se "optuženik sam predao nakon posjeta" američkom konzulatu u Chengduu u veljači, što je u Kini potaknulo svu silu nagađanja.

Njegova odvjetnica Wang Yuncai, čije izjave sud također prenosi, istaknula je pak da je "Wang Lijun imao više razloga za posjet" konzulatu i da "nije išao do kraja u svom kaznenom djelu", budući da je "dragovoljno napustio američki konzulat" i da je "ispričao glavne činjenice u vezi s tim posjetom".

Državna televizija prikazala je u utorak nekoliko snimaka sa suđenja Lijunu, na kojima on sjedi u naslonjaču i govori u mikrofon.

Po priopćenju, "državni tužitelj je istaknuo da bi sudci mogli biti blagi prema Wangu" i da bi "mogao dobiti lakšu i manju kaznu" zbog toga što je "otkrio dokaze o teškim kršenjima zakona i kaznenim djelima koje su počinile druge osobe".

Sud ističe da su Lijunovi postupci "uvelike omogućili obnovu istrage" o ubojstvu britanskog poduzetnika Neila Heywooda za koje je prošlog mjeseca na uvjetnu smrtnu kaznu osuđena supruga Boa Xilaija, Gu Kailai, književnica i uspješna međunarodna odvjetnica.

Lijuna (52), pripadnika mongolske manjine i stručnjaka u borilačkim vještinama koji na tijelu ima barem dvadeset ožiljaka od metaka i hladnog oružja, Bo Xilai je zadužio da očisti Chongqing od kriminalnih skupina.

Sud je dan ranije zasjedao iza zatvorenih vrata. Sjednica u utorak bila je otvorena, ali ne za međunarodnu javnost.

Joseph Cheng sa sveučilišta u Hong Kongu smatra da je ovo suđenje "politički dogovor a ne neovisni postupak".

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙