FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 29. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

VATIKAN

Suđenje bivšem Papinu sobaru, optuženom da je ukrao više desetaka povjerljivih dokumenata koji otkrivaju napetosti u najvišim krugovima Katoličke crkve, počelo je u subotu ujutro u Vatikanu, objavila je Sveta Stolica. Paolo Gabriele (46) prisutan je u sudnici ispred triju laičkih sudaca. Njegova suučesnika, informatičara Claudija Sciarpellettija, zastupa odvjetnik, ističe se iz Vatikana. Velika novina u povijesti papinske države, poznatije po tajnama, činjenica je da je suđenje otvoreno za novinare. No, samo osam novinara ima pristupu unutar suda skrivena iza bazilike svetog Petra a o saslušanju će moći izvještavati tek po njegovu isteku. Suprotno milijunima turista koji svake godine posjećuju obližnji trg, neće smjeti koristiti ni fotoaparate ni kamere. Gabrieleu, jednom od rijetkih laičkih građana najmanje države na svijetu, prijeti do četiri godine zatvora.

MOGADIŠU

Islamistička pobunjenička skupina Al Šabab napustila je stratešku luku Kismajo, svoje posljednje uporište u Somaliji, 24 sata nakon napada postrojbi Afričke unije, rekao je u subotu dužnosnik Al Šababa. To povlačenje jedan je od niza vojnih neuspjeha koje je u godinu dana pretrpio islamistički pokret povezan s Al-Kaidom pokušavši ih nadoknaditi nizajući napade u glavnom gradu Somalije Mogadišuu ili na tlu susjedne Kenije. "Vojno zapovjedništvo mudžahedina Al Šababa naredilo je taktično povlačenje" iz Kismaja, izjavio je glasnogovornik Al Šababa Ali Mohamud Radž. Povlačenje je potvrdilo nekoliko stanovnika velike luke na somalijskom jugu.

VILLANUEVA DEL TRABUCO

Najmanje šest osoba smrtno je stradalo u petak u Andaluziji te u području Murcije nakon poplava izazvanih obilnim kišama koje su pogodile jug Španjolske i izazvala stotine evakuacija. U Andaluziji kao i u susjednoj regiji Murciji kiša je za sobom ostavila bujice blata po ulicama nekoliko sela, olupine prevrnutih automobila, ceste neprohodne zbog vode, srušeni cestovni most, te rijeke izlivene iz korita. Nakon što se u petak ujutro jedna 80-godišnja žena utopila u Alori, blizu Malage u Andaluziji, regionalne vlasti objavile su još dva smrtna slučaja - jednog muškarca i jednu ženu pronađene mrtve u automobilu na lokalitetu Cuevas de Almanzora, sjeverno od Almerije. U regiji Murciji jedna je djevojčica smrtno stradala kao i dva muškarca.

SARAJEVO

Udruga koja okuplja bivše zatočenike logora što su ih tijekom rata u Bosni i Hercegovini držale snage Fikreta Abdića dostavila je županijskom sudu u Rijeci dokaze koji potvrđuju kako Abdić dolascima u Veliku Kladušu krši odredbe odluke kojom je pušten na uvjetnu slobodu te očekuje kako će mu takvo ponašanje biti onemogućeno, prenosi u subotu sarajevski "Dnevni avaz". Predsjednik udruge logoraša iz Velike Kladuše Alija Feriz pojasnio je kako je iz dostavljenih dokaza jasno da Abdić ne dolazi tamo kako bi posjetio obitelj kako je to obrazložio sudu nego kako bi držao političke govore. "Dostavili smo materijale među kojima su i video snimke na kojima se jasno vidi da Abdić ne posjećuje nikakvu obitelj u selima oko Kladuše nego drži političke mitinge koji vrijeđaju nas, preživjele logoraše njegovih kazamata i ponovo nas dijeli i zavađa", izjavio je Feriz. Istaknuo je kako su članovi udruge kojoj je na čelu ohrabreni brzim reagiranjem županijskog suda u Rijeci dodajući kako to dokazuje i vladavinu pravne države u Hrvatskoj. Riječki županijski sud zakazao je za 10. listopada ročište na kojemu će se utvrditi razlozi zbog kojih je Abdić napuštao Hrvatsku nakon prijevremenog puštanja na slobodu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙