FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 29. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar obrane Aleksandar Vučić izabran je u subotu za predsjednika Srpske napredne stranke (SNS) na izvanrednoj skupštini ove stranke. Vučić je nakon izbora na tu dužnost ocijenio da na sljedećim izborima u Srbiji pobjeda naprednjaka "mora biti još uvjerljivija". Novi predsjednik SNS naglasio je kako pred strankom stoji velika odgovornost, jer će, kako je uvjeren, "u narednih 10 godina odlučivati o sudbini Srbije". Vučić je bio jedini kandidat za prvog čovjeka stranke i izabran je jednoglasno, a na dužnosni predsjednika zamijenit će Tomislava Nikolića, koji je podnio ostavku nakon što je u drugom krugu općih izbora održanih u svibnju izabran za predsjednika Srbije.

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije ocijenio je neustavnom uredbu srbijanske vlade od 17. lipnja 2005. godine kojom je pripadnicima četničkog Ravnogorskog pokreta priznato sudioništvo u Narodnooslobodilačkom ratu (NOR), objavio je u subotu beogradski "Danas". Odluka Ustavnog suda podrazumijeva da je članovima Ravnogorskog pokreta uskraćeno pravo na borački dodatak, osobnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć, ortopedski dodatak, pravo na liječenje o trošku državnog proračuna, te pravo na ortopedska i druga pomagala. Međutim, "Danas" navodi da ravnogorci i dalje imaju pravo na mirovinu i profesionalnu rehabilitaciju, a nije im uskraćeno ni pravo na dobijanje "Ravnogorske spomenice 1941.", ali pod uvjetom da su u Ravnogorski pokret pristupili od 17. travnja do 31. prosinca 1941. godine, uz dokaz o kontinuitetu do 15. svibnja 1945. godine, to jest do oslobođenja.

DAMASK - Bombardiranje i sukobi između vladinih i ustaničkih snaga odvijali su se u subotu u nekoliko gradova Sirije pri čemu je najmanje 12 osoba poginulo, dan nakon sukoba dosad nezabilježena intenziteta u Alepu, na sjeveru zemlje, prema sirijskoj nevladinoj organizaciji. Žestoki sukobi odvijali su se u subotu ujutro u Salahedinu nakon napada ustanika na vojni centar u četvrti na jugozapadu Alepa. Sukobi su izbili su nakon što su ustanički zapovjednici objavili pokretanje odlučne bitke za kontrolu grada.

ISTANBUL - Turska je u subotu upozorila Siriju da će poduzeti akciju ako se ponovi minobacački napad na njen teritorij sa sirijske strane granice. Jedna minobacačka granata ispaljena iz Sirije pala je u petak na pogranično područje Akcakale i oštetila zgrade. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je novinarima u New Yorku rekao da je Ankara o tom incidentu obavijestila NATO i Ujedinjene narode, javio je CNN Turk. U travnju je najmanje pet osoba, od kojih dva turska dužnosnika, ranjeno u prekograničnoj pucnjavi na logor sirijskih izbjeglica u Kiflisu, na zapadu Turske. Tada je turski premijer Tayyip Erdogan rekao da će bilo kakve sirijske skupine koje turski graničari budu smatrali prijetnjom tretirati kao vojnu ciljevi.

PEKING - Kineski premijer Wen Jiabao u subotu je pozvao stanovništvo da se ujedini oko Komunističke partije na vlasti i pruži potporu njezinu predsjedniku u odlasku Hu Jintaou, nešto manje od šest mjeseci prije otvaranja kongresa koji bi trebao omogućiti prijenos ovlasti u samome partijskom vrhu. "Ujedinimo se i poduprimo Centralni komitet čiji je generalni sekretar predsjednik Hu Jintao", rekao je Wen u govoru održanom uoči 63. godišnjice osnutka Narodne Republike Kine. Nakon nekoliko tjedana službene šutnje, kineske su vlasti najavile početak XVIII. kongresa Komunističke partije Kine 8. studenoga, tijekom kojega bi Hu svoju dužnost partijskog predsjednika trebao predati aktualnom potpredsjedniku Xiju Jingpingu.

PEKING - Sjeverna Koreja kani poljoprivrednicima dopustiti da zadrže više uroda ne bi li tako popravila poljoprivrednu proizvodnju, rekao je jedan izvor Pjongjangu i Pekingu, a vjeruje se da je to odlučeno radi popravljanja zaliha hrane, obuzdavanja rasta cijene hrane i ublažavanja pothranjenosti stanovništva. Liberalizacija poljoprivrede pod novim vođom Kin Jong-unom koji je vlast preuzeo u prosincu 2011. nakon smrti oca, mogla bi značiti da se odustaje od gušenja privatne proizvodnje kakvo traje od 2005. "Seljaci će dobiti poticaje za uzgoj više hrane. Smiju zadržati i prodavati oko 30 do 50 posto žetve, ovisno o regiji", rekao je taj izvor. U ovome trenutku većina poljoprivrednih proizvoda prodaje se vladi po državnoj cijeni koja odudara od tržišne.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙