FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 29. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

NEW YORK

Ministri vanjskih poslova muslimanskih zemalja članica Organizacije za islamsku suradnju (OIC) zatražili su u petak u Ujedinjenim narodima donošenje zakona protiv poticanja na "vjersku mržnju", nakon emitiranja američkog filma koji je izazvao žestoke prosvjede. Ministri 57 zemalja članica OIC-a naglasili su potrebu da se pokaže "odgovornost" u korištenju slobode govora, piše u priopćenju objavljenom u okviru Opće skupštine UN-a u New Yorku. Zatražili su od svjetskih vlada da "poduzmu sve potrebne mjere, pa i zakonske, protiv djela koja potiču na vjersku mržnju, diskriminaciju i nasilje", utemeljena na religiji. Osudili su "netoleranciju, diskriminaciju, negativne stereotipe, stigmatizaciju, vjersku mržnju i nasilje protiv muslimana kao i ocrnavanje njihove religije" izazvane filmom i karikaturama Muhameda.

LONDON

Bivši britanski premijer Tony Blair jedini je mogao navesti američkoga predsjednika Georgea W. Busha da se predomisli u pogledu napada na Irak 2003., rekao je bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan u razgovoru za Times. Annan procjenjuje da je Blair mogao navesti Busha da se predomisli "zahvaljujući njihovim posebnim odnosima kao i činjenici... da je Velika Britanija bila jedina velesila koja se s njim udružila". Tadašnji glavni tajnik UN-a dodao je kako se često pitao što bi se dogodilo da je Tony Blair rekao Georgeu Bushu: ovdje se naši putovi rastaju, sada se sam snalazi. "Doista mislim da je Blair mogao spriječiti rat", dodao je Annan. Invazija na Irak 2003. prerasla je u osmogodišnji rat u kojemu je poginulo više od 100 tisuća civila.

TBILISI

Gruzijci u ponedjeljak biraju parlament od 150 mjesta, desetak dana nakon otkrića zlostavljanja zatvorenika što je potaknulo prosvjede i moglo bi utjecati na izglede stranke predsjednika Mihaila Sakašvilija nasuprot oporbenoj koaliciji koju predvodi milijarder Bidzina Ivanišvili. Videosnimke mučenja zatvorenika u kaznionici u Tbilisiju potaknule su prosvjede i osudu međunarodne zajednice, a vladajuću stranku dovele u vrlo osjetljiv položaj. Kampanja predsjednika Sakašvilija (44), i njegova protukandidata Ivanišvilija (56), obilovala je "provokacijama" i "agresivnošću", ocijenila je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja će promatrati izbore pod voditeljskom palicom hrvatskog političara Tonina Picule.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙