FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 28. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ALEP

Najsilovitije borbe od početka ustanka u Siriji u ožujku 2011. vode se na nekoliko bojišta i potresaju u petak Alep, najveći sirijski grad u kojem su ustanici najavili "odlučujuću" bitku, rekli su stanovnici i nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). Vojni izvor režima predsjednika Bašara al-Asada potvrdio je višesatne silovite borbe u zoru u četvrtima Arkub i Majsalun te je rekao da su ustanici u četvrtak navečer u "nekoliko navrata" i s "nekoliko bojišta" pokušali prodrijeti na trg Sadalah al-Džabiri u središtu u čemu nisu uspjeli. "Danas je napad na Asadovu vojsku počeo na svim bojištima ... bitka za Alep bit će odlučujuća", stoji u videoporuci postavljenoj na YouTubeu u ime Brigade al-Tavhid, najveće u Alepu. "Vode se borbe bez presedana i nije bilo prekida vatre od četvrtka. Prije su se borbe odvijale u jednoj ili dvjema ulicama u pojedinom sektoru, sada teku na nekoliko bojišta", ustvrdio je za agenciju AFP Rami Abdel Rahman, predsjednik SOHR-a. Stanovnici su pak javljajući se iz Alepa potvrdili borbe i u četvrtima koje su dosad bile pošteđene, kao što su Sulejmanija i Sajed Ali koje su u rukama sirijskog režima.

ZAGREB

Slovensko veleposlanstvo u Zagrebu reagiralo je u petak na izjavu hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, koja je u četvrtak u New Yorku kazala da ne razumije što zapravo želi Slovenija u vezi rješavanja problema Ljubljanske banke, a veleposlanstvo Slovenije u svom priopćenju ističe da Hrvatska već dugo zna što Slovenija hoće. "Veleposlanstvo Republike Slovenije želi povodom izjava i nagađanja vezanih za rješavanje problematike Ljubljanske banke i dosadašnjih susreta financijskih stručnjaka Francea Arhara i Zdravka Rogića naglasiti, da Hrvatska već dugo zna što Slovenija hoće, hoće da Hrvatska poštuje svoje međunarodne obaveze i dana obećanja prilikom zaključivanja pregovora s EU-om", stoji u priopćenju slovenskog veleposlanstva u Hrvatskoj. "Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec i veleposlanik Slovenije u Hrvatskoj Vojko Volk su i u svojim javnim nastupima to više puta jasno rekli: povlačenje državnih ovlasti hrvatskim bankama koje su u suprotnosti s preuzetim međunarodnim obavezama Hrvatske", ističe slovensko veleposlanstvo.

LOS ANGELES

Amerikanac egipatskog podrijetla Nakoula Basseley Nakoula (55), autor filma "Nevinost muslimana" u kojemu se vrijeđaju islam i prorok Muhamed a u svijetu je pokrenuo niz žestokih prosvjeda, uhićen je u četvrtak navečer u Kaliforniji pošto je prekršio uvjetnu kaznu. Nakoula je 2011. uvjetno osuđen na 21 mjesec zatvora zbog lažnog predstavljanja i prijevare s kreditnim karticama. Prema uvjetima osude, Nakouli je bilo zabranjeno korištenje računala i pristup internetu. Američke vlasti objavile su da istražuju je li Nakoula prekršio uvjete puštanja iz pritvora, te da ne istražuju njegovu povezanost sa spornim islamofobnim filmom. Sud je odbacio Nakoulin zahtjev da se brani sa slobode. "Sud ovaj put ne vjeruje optuženom", rekla je sutkinja suda u Los Angelesu Suzanne Segal. Njegov odvjetnik izjavio je kako namjerava uložiti žalbu na takvu sudsku odluku, uz objašnjenje da je Nakoulino pritvaranje opasno zbog velikog broja zatvorenika muslimanske vjeroispovijesti u jednom od zatvora u Los Angelesu u kojemu će biti smješten.

ZAGREB

Australski ministar vanjskih poslova Bob Carr priopćio je u petak da će Susan Cox biti nova veleposlanica u Hrvatskoj, objavljeno je na internetskoj stranici australskog ministra vanjskih poslova. Očekuje se da će Cox stupiti na dužnost u prosincu i zamjeniti dosadašnju australsku veleposlanicu u RH Beverly Mercer. Cox je ranije bila veleposlanica u Saveznim Državama Mikronezije, obnašala je dužnost zamjenice visokog povjerenika u Vanuatuu, a također je bila i zamjenica australskog konzula u Novoj Kaledoniji. "Ove godine se obilježava 20 godina diplomatskih odnosa između Australije i Hrvatske. Australija i Hrvatska imaju ekstenzivne trgovinske i turističke veze, a Australija je nedavno produžila turističke vize za hrvatske građane kako bi dala poticaj turizmu i olakšala obiteljska okupljanja", navodi se u priopćenju na internetskoj stranici ministra.

SARAJEVO

Financijska potpora Bosni i Hercegovini od 400 milijuna eura što ju je odobrio Međunarodni monetarni fond (MMF) važna je za stabiliziranje trenutačnog stanja no ozbiljnijih rezultata na tom planu ne može biti bez drastičnih mjera štednje kako bi se osiguralo da raspoloživa sredstva budu usmjerena na poticaj gospodarstvu, upozorio je u petak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Upravni odbor MMF-a u četvrtak je odobrio novi stand-by aranžman s BiH a uz 400 milijuna eura iz te novčarske institucije ova je država dobila i mogućnost korištenja 100 milijuna eura koje joj je ranije odobrila Europska komisija a bili su zamrznuti gotovo dvije godine zbog zastoja u provedbi reformi. "Sigurno je da ćemo dobiti prvu tranšu kredita no to je samo 128 milijuna konvertibilnih maraka (65,4 milijuna eura) a od 15. prosinca počinje prvi pregled sa MMF-om. U slučaju neizvršavanja preuzetih obveza aranžman će opet biti suspendiran", podsjetio je Bevanda u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz".

LJUBLJANA

Slovenija bi mogla ostati bez 6,4 milijuna eura sredstava iz europskog fonda za regionalni razvoj odobrenih za trgovačko-sportski centar Stožice u Ljubljani ako se dokažu sumnje u istrazi koja se vodi protiv ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića. "Istragu ćemo pažljivo pratiti, a nakon objave konačnih rezultata prema potrebi i reagirati radi zaštite financijskih interesa Europske unije", prenijela je u petak Slovenska tiskovna agencija STA reakciju iz Bruxellesa na otvaranje istrage protiv Jankovića i njegovih sinova, te s njima povezanih osoba i poduzeća. U središtu je opsežne istrage sumnja o gospodarskoj šteti nanijetoj ljubljanskoj općini, te korupciji prilikom ugovaranja i gradnje ljubljanskog sportskog centra Stožice, vrijednog 390 milijuna eura putem javno-privatnog partnerstva ljubljanske općine i privatne tvrtke Grep.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙