FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze jačaju drugi dan zaredom

Autor: neba
LONDON, 28. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući nadi ulagača da će Španjolska uskoro zatražiti cjelovitu međunarodnu pomoć kako bi riješila dužničke probleme.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,3 posto, na 1.106 bodova, nakon što je jučer porastao 0,4 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,2 i 0,7 posto.

Španjolska vlada jučer je predstavila proračun za iduću godinu, prema kojemu će se deficit smanjiti kresanjem državne potrošnje, a ne povećanjem poreza.

Kako je u Europskoj komisiji ovaj plan ocijenjen ambicioznijim nego što se očekivalo, ulagači se nadaju da je to još jedan korak Španjolske prema cjelovitom paketu međunarodne pomoći.

A kada bi Španjolska zatražila tu pomoć, Europska središnja banka mogla bi kupovati njezine obveznice na tržištu i tako joj smanjiti cijenu zaduživanja.

Uspon cijena dionica zahvaljuje se i uobičajenom 'šminkanju portfelja' pred kraj tromjesečja.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,9 posto, na 8.870 bodova, najnižu razinu u dva tjedna. U cijelom trećem tromjesečju taj je indeks pao 1,5 posto, dok je u odnosu na početak godine u plusu 4,9 posto.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙