FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Labavljenje monetarne politike u Japanu potaknulo europske burze

Autor: neba
LONDON, 19. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon dva dana pada, jer je ulagače ohrabrilo labavljenje monetarne politike u Japanu kako bi se potaknuo rast tamošnjeg gospodarstva.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,5 posto, na 1.117 bodova, nakon što je u prethodna dva dana pao oko 0,7 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,4 i 0,7 posto.

Japanska središnja banka odlučila je povećati svoje programe za kupnju imovine, kako bi povećala likvidnost na financijskim tržištima i tako potaknula rast trećeg po veličini svjetskog gospodarstva.

Ulagači su pozitivno reagirali na taj, posljednji u nizu monetarnih poticaja, nakon što su kupnju obveznica već prije najavili američki Fed i Europska središnja banka.

„Tržište je zbrinuto zbog usporavanja kineskog gospodarstva i utjecaja toga na ostale globalne ekonomije. Činjenica da i Japan kani odigrati svoju ulogu u poticanju rasta pozitivna je za tržišta“, kaže Keith Bowman, analitičar u tvrtki Hargreaves Lansdown.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 1,2 posto, na 9.232 boda, najvišu razinu u četiri mjeseca.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙