FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači optimistični nakon odluka Feda

Autor: neba
LONDON, 14. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle, posebice u sektorima koji su najviše osjetljivi na gospodarska kretanja, nakon što je jučer američki Fed najavio nove poticajne monetarne mjere.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica skočio je do 9,30 sati 1,2 posto, na 1.119 bodova, najvišu razinu od srpnja 2011. godine.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 1,2 i 1,8 posto.

Na tržištu vlada optimizam jer je američka središnja banka najavila agresivnu kupnju hipotekarnih obveznica i poručila da će sve do polovice 2015. godine držati ključne kamate na rekordno niskim razinama.

Na taj način Fed nastoji povećati likvidnost na financijskim tržištima kako bi potaknuo kreditiranje i potrošnju, a time oporavak gospodarstva i tržišta rada.

„Na tržištu će biti puno svježeg novca, pa će doći do preusmjeravanja ulagača iz defanzivnih u bankarski i ciklične sektore, koji najviše ovise o rastu gospodarstva“, kaže Justin Haque, trgovac u tvrtki Hobart Capital Markets.

Najveći je dobitnik jutros rudarski sektor, sa skokom od 2,5 posto, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina jer se očekuje ubrzanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 1,8 posto, na 9.159 bodova, najvišu razinu u tri mjeseca.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙