FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 28. rujna

Autor: nbrc
ZAGREB, 28. rujna 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 28. rujna.

ZAGREB - Financiranje izvoza - Vladine mjere i poticanje izvoza - tema je petog susreta Kluba izvoznika na kojem će, kako je najavljeno, gostovati ministar financija Slavko Linić. Skup će se održati u prostorijama Hrvatske poštanske banke koja će tom prigodom predstaviti i novitet u svojoj ponudi, posebne kreditne linije za izvoznike (10 sati, HPB, Jurišićeva 4).

ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) predstavit će novo izdanje publikacije HUB analize s temom "Poslovanje banaka 2011/2012: povratak negativnih trendova uz iznimno visoku kapitalizaciju" (10 sati, sjedište HUB-a - Centar Kaptol, Nova Ves 17).

ZAGREB - Hrvatske željeznice organiziraju promotivnu vožnju dizel-električnim motornim vlakom na relaciji Zagreb-Sopron-Beč-Sopron-Zagreb. Vožnja se organizira u sklopu europskog projekta SETA (South East Transport Axis - Europski jugoistočni prometni koridor), a koji je nastao kao rezultat značajnih potreba prometnog povezivanja sjevera i juga Euope prometnim koridorom između Baltika i Jadrana. Na prigodnoj svečanosti okupljenima će se, kako je najavljeno, obratiti ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić (8,30 sati, prvi peron Glavnog kolodvora).

ZAGREB - Hrvatski je javni dug, koji obuhvaća unutarnji i inozemni dug središnje države, izvanproračunskih korisnika i lokalne države, krajem lipnja ove godine iznosio 172,05 milijardi kuna, što je za 16,08 milijardi kuna više nego krajem prošle godine, a više od polovice tog prirasta posljedica je preuzimanja kreditnih obveza brodogradilišta u javni dug, doznaje se u Ministarstvu financija. "Preuzete su i preknjižene obveze po jamstvima sektora brodogradnje u ukupnom iznosu 9,2 milijarde kuna iz garantiranih u izravne obveze. To su ukupne garantirane obveze sektora brodogradnje predviđene za preuzimanje od strane države, te nema daljnih obveza predviđenih za preuzimanje u budućnosti", odgovorili su iz Ministarstva financija na upit o podacima o javnom dugu krajem lipnja koji su objavljeni u Mjesečnom statističkom prikazu. Po podacima iz te publikacije, udio javnog duga Hrvatske u procijenjenom BDP-u porastao je sa 46,7 posto krajem prošle godine na 50,5 posto BDP-a krajem lipnja ove godine. Promatrano prema razinama državne vlasti najveći se dio javnog duga odnosi na dug središnje države koji je krajem lipnja ove godine iznosio 162,1 milijardu kuna, što je za 16,06 milijardi kuna, ili oko 11 posto više nego krajem prošle godine.

dežurne urednice:

prije podne: Davorka Stanešić

poslije podne: Nevenka Brčić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xdduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙