FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 27. rujna

Autor: jnah
ZAGREB, 27. rujna 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 27. rujna:

ZAGREB - Hrvatski će sabor u nastavku zasjedanja razmotriti prijedlog zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji bi trebao smanjiti nelikvidnost i osigurati brže i jeftinije stečajne postupke. Vlada upozorava na alarmantne podatke o nelikvidnosti jer su neizvršene osnove za plaćanje došle na razinu 90 posto sredstava raspoloživih za novčane transakcije. 'Običnu' nelikvidnost ima 3700 pravnih subjekata s oko 700 milijuna kuna, blokadu računa do 360 dana ima 16.580 subjekata s preko 7,7 milijardi kuna, a više od 360 dana 56.778 subjekata s oko 36 milijardi kuna. Kako bi suzbila nelikvidnost, Vlada predlaže zakonsko definiranje roka plaćanja od 30 dana, osim u zdravstvenom sustavu, gdje rok može biti 60 dana. Vlada navodi i da sadašnja tehnika provođenja stečajeva nije donijela pomake, da se imovina dužnika usitnjava i prodaje, da se u stečaj u pravilu ide bez plana restrukturiranja, a od pokretanja stečaja do donošenja plana preustroja u praksi prođe i po nekoliko godina. Predloženim zakonom vjerovnicima se osiguravaju najpovoljniji uvjeti za namirenje njihovih tražbina te osiguravaju uvjeti za restrukturiranje dužnika (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u svom će Uredu primiti američkog ulagača Davea McClurea, osnivača poduzetničkog inkubatora "500 startups" i predstavnike investicijske turneje GOAP (12 sati) te izaslanstvo Ustavnog suda Republike Slovenije (13 sati).

U prigodi obilježavanja Dana policije predsjednik Josipović primit će izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova te uručiti odlikovanja zaslužnim pripadnicima MUP-a. Predviđeno je obraćanje predsjednika Republike (15 sati, Pantovčak 241).

KOPRIVNICA - Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić u sklopu posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji susrest će se sa županom Darkom Korenom prilikom kojeg će mu biti predstavljeni najznačajniji projekti županije te priprema istih za financiranje iz EU fondova. Nazočit će i svečanom otvorenju novih poslovnih prostorija Razvojne agencije Podravine i Prigorja - PORA, nakon čega su predviđene izjave za novinare ministra Grčića i župana Korena (11 sati, Florijanski trg 4, Koprivnica). Ministar Grčić zatim će se sastati s obnašateljicom dužnosti gradonačelnika Koprivnice Vesnom Želježnjak, nakon čega će dati izjave za medije (12,50 sati, ispred Gradske vijećnice). Grčić će obići i OŠ Ivan Lacković Croata u Kalinovcu. Projekt izgradnje škole sufinanciran je zajmovima EIB-a, odnosno dio je programa 'Integralni razvoj lokalne zajednice' Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić sudjelovat će na otvorenju 8. međunarodnog znanstvenog skupa "Istraživanja u edukacijsko-rehabilitacijskim znanostima" (13 sati, KD Vatroslava Lisinskog, Trg Stjepana Radića 4). Skup se održava u organizaciji Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Državnim Sveučilištem Indiana, organizacijom FEDORA i Europskim udruženjem za mentalno zdravlje osoba s intelektualnim teškoćama, a posvećen je znanstvenom dijalogu te razmjeni spoznaja i iskustava između stručnjaka iz zemlje i svijeta o temama iz edukacijsko-rehabilitacijskih i srodnih znanstvenih disciplina. Tijekom trodnevnog skupa bit će održano više plenarnih predavanja sveučilišnih profesora iz Velike Britanije, SAD-a, Kanade i Hrvatske, kao i niz tematskih izlaganja koje pokrivaju edukacijsko-rehabilitacijske znanosti.

ZAGREB - Konferencija za novinare Kluba zastupnika HDSSB-a na temu: Inicijativa za podjelu Republike Hrvatske na pet statističkih regija (11 sati, Hrvatski sabor, dvorana Josip Jelačić)

ZAGREB - Na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba su prijedlozi izvršenja gradskog proračuna za 2011. i polugodišnjeg proračuna za 2012., kao i prijedlog rebalansa proračuna za kojega je predsjednik Skupštine Davor Bernardić najavio da ga neće prihvatiti jer je pun nepravilnosti, dok iz Gradske uprave tvrde suprotno i upozoravaju da Grad već pola godine funkcionira po mjerama privremene obustave izvršavanja proračuna za 2012. (9 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5).

ZAGREB - Konferencija za novinare Transparency Internationala Hrvatska (TIH) u povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama (12 sati, prostorije TIH-a, Ilica 35). Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati ankete o stavovima građana o otvorenosti tijela javne vlasti i poznavanju Zakona o pravu na pristup informacijama.

ZAGREB - Svjedočenjem bivšeg načelnika vojne Sigurnosno-informativne službe (SIS) Josipa Perkovića trebalo bi biti nastavljeno suđenje zapovjedniku konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu Stjepanu Klariću i četvorici hrvatskih vojnika optuženih za psihička i fizička zlostavljanja ratnih zarobljenika i srpskih civila od kraja 1991. do svibnja 1992. Optužnicu koja zapovjednika i stražare iz Kerestinca tereti za ratni zločin njihova obrana pokušava pobiti tvrdnjom da su zarobljenike maltretirali agenti SIS-a. Više svjedoka ustvrdilo je da je tamo dolazio i utemeljitelj te službe Perković, no on je sve optužbe odbacio ističući da Kerestinec nije bio pod nadležnošću njegove službe nego vojne policije. Osim Perkovića, iskaz bi istog dana trebali dati Radovan Tadić i Vojkan Živković (9 sati, Županijski sud u Zagrebu, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Svečanost proglašenja rodilišta KB Merkur "Rodilištem – prijateljem djece" (13,30 sati, prostorije Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur, Zajčeva 19). Proglašenju će prisustvovati zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, regionalna direktorica UNICEF-a Marie-Pierre Poirier, predstojnica Ureda UNICEFA-a za Hrvatsku Lora Vidović te koordinator programa "Rodilište – prijatelj djece" Josip Grgurić. Rodilište KB Merkur postat će tako 24. rodilište u Hrvatskoj od ukupno 31 rodilišta i drugo u Zagrebu, koje nosi taj naslov. Dodjeljuju ga UNICEF i Ministarstvo zdravlja nakon što pozitivno ocijene potporu koju osoblje bolnice pruža rodiljama i djeci u prvim zajedničkim danima.

ZAGREB - Predstavljanje knjige "Croatica Mechitaristica, Bibliografija hrvatskih knjiga tiskanih u Mehitarističkoj tiskari u Beču", autora Tihomila Maštrovića i Slavka Harnija (19 sati, Hrvatska Paneuropska unija, Jurišićeva 1a). To je deskriptivna bibliografija hrvatskih publikacija tiskanih u Tiskari Kongregacije mehitarista u Beču od 1815. do 1986. Knjigu će predstaviti počasni predsjednik Hrvatske Paneuropske unije Mislav Ježić, akademik Radoslav Katičić i autor Tihomil Maštrović.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Neven Leskovar

popodne - Vesna Krbot - Nejašmić

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙