FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radni sastanak o ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni u Zemuniku

Autor: lbak
ZAGREB, 25. rujna 2012. (Hina) - Ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić zahvalili su danas pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) koji su sudjelovali u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni na izuzetno učinkovito odrađenom poslu, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane (MORH).

Ministar Kotromanović je na radnom sastanku održanom u u zrakoplovnoj bazi Zemunik zahvalio i odao priznanje svima koji su sudjelovali u protupožarnoj sezoni rekavši da je ona bila teška te da je odrađen odličan posao, koji je težak i odgovoran.

"Smatram da je ovo početak priprema za sljedeću protupožarnu sezonu za koju se nadam da će biti s manje požara", istaknuo je Kotromanović i ukazao na nužnost racionalnog trošenja sredstava, a eventualne uštede bi se, rekao je, uložile u infrastrukturu, obuku i poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika OSRH-a.

U ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni od 15. svibnja do 24. rujna zračne snage OSRH-a sudjelovale su u gašenju 349 požara, što je najveći broj intervencija na požarištima u jednoj protupožarnoj sezoni od kada se vodi statistika.

U tom je razdoblju ostvareno više od 2400 sati naleta, a od toga je više od 1850 sati ostvareno izravno u gašenju požara, protupožarnim izviđanjima i prevoženju snaga i materijalnih sredstava na i s požarišta. Utrošeno je gotovo 1,3 milijuna litara goriva, te izbačeno 58.111 tona vode. Najviše požara, njih 113, bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kopnene snage bile su angažirane tijekom srpnja i kolovoza, i to po tri puta u svakom mjesecu. Uz to zračne snage su bile i pet puta angažirane na požarištima u inozemstvu, u Grčkoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

"Posao je odrađen izuzetno učinkovito", kazao je general Lovrić i zahvalio svima koji su bili angažirani u gašenju požara.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić napomenuo je kako možemo biti zadovoljni učinjenim.

"Naša zajednička zadaća je građanima osigurati maksimalnu sigurnost kad se radi o ugrozama od požara", kazao je Perinić te zaključio kako su ove sezone stečena dodatna vrijedna iskustva.

"Ugroza od požara će uvijek biti, ne znamo kad, ali se moramo neprekidno obučavati i u svakom trenutku biti spremni reagirati", kazao je.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile Davor Turković u analizi protupožarne sezone istaknuo je da je ispravnost tehnike bila izuzetno zadovoljavajuća bez obzira na njezinu intenzivnu uporabu, te kako je suradnja sa Zrakoplovno-tehničkim centrom (ZTC) ove godine dodatno poboljšana.

"Nikad kao do ove godine avioni nisu dolazili s pregleda ovako pravovremeno", rekao je.

Veliku zaslugu za uspješnost ovogodišnje sezone imaju i zrakoplovni tehničari protupožarne Eskadrile koji su u ovom razdoblju obavili 4071 prijeletni, poslijeletni i međuletni pregled, 54 periodična pregleda koji se obavljaju svakih 50, 100, 200 sati leta, te 469 korektivnih intervencija na avionima.

Na sastanku je bio i Predsjednik uprave Zrakoplovno-tehničkog centra Darko Cigrovski sa suradnicima.

(Hina) xpp/xlbak yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙