FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge: u birokratskim labirintima skrivena prava građana

Autor: tdel
ZAGREB, 25. rujna 2012. (Hina) - Predstavnici građanskih udruga Volim Hrvatsku, Udruge za zaštitu prava dužnika i Udruga Veronika Vere te Sindikata nezaposlenih Hrvatske u osnivanju na današnjoj su konferenciji za novinare ispred ministarstava socijalne politike i mladih te zdravlja izrazili nezadovoljstvo vladinom socijalnom politikom i predstavili svoj program pomoći i samopomoći građanima.

Predsjednik Udruge Volim Hrvatsku Roko Šikić rekao je da sadašnja vlada svoju socijalnu politiku doživljava kao projekt uskraćivanja socijalnih prava građanima, a ne shvaća da joj je bit građanima osigurati minimum dostojnog života. Veliki je problem, ustvrdio je, što su u birokratskim labirintima skrivena prava onih ljudi koji trebaju socijalnu pomoć.

"Zadatak je ministarstava koja u svojem nazivu imaju socijalnu skrb i socijalnu politiku, osigurati dostojan život u Hrvatskoj, a ne tražiti načine kako da se na štetu hrvatskih građana dodvori raznim komesarima koji pohode i ucjenjuju Hrvatsku", rekao je Šikić.

Voditeljica programa pomoći i samopomoći građanima te predsjednica Sindikata nezaposlenih Hrvatske u osnivanju Zlatana Perković izrazila je nezadovoljstvo nedavnim izjavama ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić o mjerama uskraćivanja sredstava korisnicima socijalne skrbi te je vladu ocijenila socijalno neosjetljivom.

Licemjernom smatra i izjavu ministrice Opačić da je samohranim majkama s više od troje djece previše 10 tisuća kuna pomoći. "Izjave o akumuliranju prevelikih primanja majki s više od troje djece i optužbama da u Hrvatskoj socijalna prava nezakonito koristi velik broj korisnika, krajnje je licemjerna komunikacija s ljudima o čijoj bi sudbini trebala brinuti. Bilo bi interesantno čuti kolika je primanja u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri akumulirala ministrica Opačić", kazala je.

Naglasila je da svojim programom žele pomoći građanima u pružanju informacija imaju li pravo na socijalnu pomoć i kako koristiti ta svoja zakonska prava, jer se u bespućima birokratskih labirinata ministarstava, socijalnih službi i ureda regionalne i lokalne samouprave od ugroženih građana i obitelji skrivaju njihova mnoga zakonom zajamčena prava.

(Hina) xtdel yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙