FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 25. rujna

Autor: vkrb
ZAGREB, 25. rujna 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za utorak 25. rujna:

ZAGREB - Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu novog zakona o koncesijama u prvom čitanju, kojim se na sigurniji i jednostavniji te s direktivama EU usklađen način regulira postupak davanja te provedbe koncesija (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Taj zakonski prijedlog uvodi niz rješenja koja predviđaju fleksibilnije i jednostavnije postupanje kod davanja koncesija za gospodarsko korištenje općih ili drugih dobara, kao i koncesija manje vrijednosti. Zakon propisuje koncesije za gospodarsko korištenje kao ugovorom uređen pravni odnos, čiji je predmet korištenje općeg ili drugog dobra za koje je zakonom određeno da je dobro od interesa za Hrvatsku. Koncesija za javne radove regulirana je kao ugovor istovjetan onom o javnim radovima, s razlikom da se naknada za radove koji se planiraju izvesti sastoji ili samo od prava na iskorištavanje tih radova, ili od tog prava zajedno s plaćanjem od strane davatelja koncesije. Zakon predviđa i koncesiju za javne usluge koja je istovjetna ugovoru o javnim uslugama, a razlikuje se samo u tome da se naknada za pružene usluge sastoji samo od prava na iskorištavanje tih usluga ili od tog prava zajedno s plaćanjem od strane davatelja koncesije. Ako su predmet koncesije i radovi i usluge (mješoviti ugovori), u odlučivanju radi li se o koncesiji za javne radove ili koncesiji za javne usluge primjenjuju se propisi kojima se uređuje javna nabava.

ZAGREB - Sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije na čijem je predloženom dnevnom redu, između ostalog, razmatranje zaključaka Nacionalnog vijeća od 11. srpnja o planu rada Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije za period od 15. rujna do 31. prosinca 2012. te izvješće Državnog odvjetništva o provedbi akcijskog plana uz Strategiu suzbijanja korupcije (13,30 sati, Hrvatski sabor, dvorana Janka Draškovića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi media trebali bi svjedočiti vlasnik tvornice papira PAN Marinko Mikulić, osnivač Euroherc osiguranja Dubravko Grgić i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić. Optužbe da su preko Fimi medije izvlačili državni novac odbacuju jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Maček, dok odvjetnici HDZ-a tvrde da su se nezakonitosti dogodile bez znanja stranačkih tijela. Uz bivšeg stranačkog rizničara Mladena Barišića i vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak sve je optužbe priznala i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević (9,30 sati, Županijski sud u Zagrebu, Zrinjevac 5).

PAZIN - Svečana sjednica Skupštine Istarske županije u povodu Dana Istarske županije. Skupštini, na kojoj će se vijećnicima i gostima među ostalim obratiti predsjednik skupštine Dino Kozlevac i istarski župan Ivan Jakovčić, nazočit će i ministri Uprave i turizma Arsen Bauk i Veljko Ostojić te veleposlanik Delegacije EU u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren (11 sati, Spomen dom, Šet. Pazinske gimnazije 1).

SPLIT - Svečano obilježavanje mediteranskog Dana obale koji organiziraju Centar za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) UNEP-ovog Mediteranskog akcijskog plana i Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP) (9,30 sati, Vila Dalmacija, Meštrovićevo šetalište 41). Prisutnima će se obratiti domaćin manifestacije, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton, koordinatorica UNEP-ovog Mediteranskog akcijskog plana Maria Luisa Silva Mejias te dogradonačelnica Splita Anđelka Visković.

ZAGREB - Konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljen program pomoći i organiziranja aktivne samopomoći ljudima i obiteljima koji su se našli u teškoj materijalnoj situaciji uzrokovanoj krizom čija kulminacija se tek očekuje (11,30 sati, ispred Ministarstava socijalne politike i mladih i zdravstva i socijalne skrbi, Ksaver 200). Predsjednica Sindikata nezaposlenih Hrvatske Zlatana Perković, uz pomoć triju udruga građana - Udruge Volim Hrvatsku, Udruge za zaštitu prava dužnika i Udruge Veronika Vere, izradila je i na Zavodu za zapošljavanje kandidirala programe samopomoći ugroženih skupina građana. Cilj programa je građanima pružiti informaciju o njihovim pravima i pomoći im u ostvarivanju onih programa koji su im zajamčeni.

VUKOVAR - Otkrivanje spomen-obilježja mjesta masovne grobnice "Nova ulica" u spomen na dvanaest hrvatskih branitelja i civila ubijenih 1991. i 1992. u agresiji na Republiku Hrvatsku, ekshumiranih iz jedne masovne i dva pojedinačna groba u vukovarskoj Novoj ulici, u gradskoj četvrti Sajmište (11 sati, Nova ulica).

ZAGREB - Otvorenje izložaba Miljenka Horvata "Traganja" i Antuna Motike "Eksperimenti - Od Futuropolisa do Muzike svjetla" (20 sati, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17). Prije otvaranja, bit će održano novinarsko razgledavanje izložaba uz razgovor s kustosicama Ivanom Janković i Radmilom Ivom Janković (18,30 sati).

RIJEKA - Konferencija za novinare u povodu održavanja međunarodnog znanstvenog skupa "Hadriatica 2012" pod naslovom "Lučka iskustva u Rijeci i u Trstu krajem XVIII. i početkom XX. stoljeća - Književnost, povijest, arhitektura i tehnika" (12 sati, Konzervatorski odjel u Rijeci, Užarska 26). Konferenciji će nazočiti generalni konzul Republike Italije u Rijeci Renato Cianfarani.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Milka Ćurković

popodne - Neven Leskovar

navečer - Dubravka Dadić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙