FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkriveno spomen obilježje u vukovarskoj Novoj ulici

Autor: zdra
VUKOVAR, 25. rujna 2012. (Hina) - U spomen na dvanaest hrvatskih branitelja i civila ubijenih 1991. i 1992. godine u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar, u Novoj ulici u vukovarskoj gradskoj četvrti Sajmište, u kojoj su žrtve ubijene i ekshumirane iz masovne grobnice i dva pojedinačna groba, danas je otkriveno spomen obilježje, rad Slavomira Drinkovića.

Izaslanik predsjednika Republike, brigadni general Frane Tomičić kazao je kako se u Vukovaru vodila najveća i najkrvavija bitka Domovinskog rata.

"I ovih dvanaest žrtava dio su te vukovarske epopeje. To je žrtva koju Hrvatska ne smije nikada zaboraviti", poručio je Tomičić navodeći kako je hrabrost i odlučnost vukovarskih branitelja utkana i u današnje pripadnike Oružanih snaga čijih 460 pripadnika danas čuva i izgrađuje mir u deset sigurnosnih misija i operacija diljem svijeta.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak kazao je kako su vukovarski branitelji pokazali u Domovinskom ratu kako se vole Vukovar i Hrvatska poručivši kako smo svi dužni ustrajati na istini o Domovinskom ratu.

Prema riječima ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića, koji je govorio u ime Vlade, u Hrvatskoj je do sada pronađeno 147 mjesta masovnih grobnica od kojih je 102 obilježeno dok su na šezdeset grobnica postavljeni monolitni spomenici Slavomira Drinkovića.

"Zločinci za ovaj, kao i druge zločine počinjene u Domovinskom ratu moraju odogovarati. Možda će im Bog oprostiti ali mi nemamo to pravo", kazao je Matić rekavši kako treba podsticati institucije da pronađu i kazne počinitelje ratnih zločina.

U izjavi novinarima nakon komemorativne svečanosti, Predrag Matić je kazao kako "žrtve neće pronaći mir dok god krivci ne pronađu mir u zatvorima". "Rat je završio u glavama mnogih ljudi, međutim pitanje ratnih zločina još nije završilo", kazao je ocjenivši kako je "opće poznato da smo slabi s procesuiranjem ratnih zločinaca".

Na komemorativnoj svečanosti govorili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, a potom su spomen obilježje otkrili Vukovarac Krešimir Stanek, koji je u Domovinskom ratu izgubio oba roditelja i ministar Predrag Matić.

Molitvu za ubijene branitelje i civile u Novoj ulici u kojoj je deset žrtava ubijeno i bačeno u bunar na kućnom broju 28. dok su dvije žrtve pokopane u pojedinačnim grobovima, molili su velečasni Tadija Pranjić iz Vinkovaca i velečasni Mato Martinković iz Vukovara. Podno spomen obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

U vukovarskoj Novoj ulici 1997. godine ekshumirani su hrvatski branitelji Marica Stanek (1952.) i Ivan Martinović (1940.) te civili Ana Deljkić (1951), Katica Martinović (1939.), Anica Pakšec (1952.), Damir Pakšec, (1980.) Dario Pakšec (1976.), Stjepan Pakšec (1949.), Mara Pocrnja (1949.), Ivan Pocrnja (1969.) i Marica Papac (1926.) dok je jedna žrtva još neindetificirana.

(Hina) xzdra yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙