FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UZBV-ova počast zagrebačkim braniteljima

Autor: smar
ZAGREB, 21. rujna 2012. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana mira koji se danas obilježava te u sklopu svjetskog događanja pod nazivom "Veteranska hodnja za mir", Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara (UZBV) nakon prve hrvatske veteranske hodnje članova od Trga bana Josipa Jelačića do Katoličkog bogoslovnog fakulteta, položila je vijenac i odala počast poginulim, umrlim i nestalim braniteljima kod Spomen ploče UZBV-a na tom fakultetu.

Spomen ploča je podignuta 2007. u znak sjećanja na 24. rujan 1991., kada je u obranu Vukovara krenula prva skupina zagrebačkih dragovoljaca.

Predsjednik UZBV-a Damir Jašarević istaknuo je da UZBV prvi put radi nešto u sklopu svjetskog projekta pod nazivom "Hodnja mira" koju niz godina organizira Svjetska veteranska organizacija. Naglasivši kako Udruga nije član Svjetske veteranske organizacije, kazao je da unatoč tome na Međunarodni dan mira Udruga spaja rujansku simboliku s tim svjetskim događanjem.

"Ako netko zna koja je prava vrijednost mira, to znaju ljudi koji su bili u ratu", naglasio je Jašarević.

Nakon polaganja vijenca kod Spomen ploče UZBV-a, pročitana je poruka Ban Ki-moona u kojoj poziva sve svjetske lidere i narode diljem svijeta da se pridruže u borbi protiv sukoba, siromaštva i gladi te ostvarenju ljudskih prava za sve.

"Događa se u godini u kojoj se obilježava šezdeseta godišnjica usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima. Mi znamo da su ljudska prava preduvjet mira i slobode. Ipak, mnogim ljudima diljem svijeta su njihova prava povrijeđena - posebno tijekom i nakon oružanih sukoba", ističe se u poruci glavnog tajnika UN-a. Ističe kako je to razlog zašto se treba truditi da ljudska prava iz Deklaracije postanu živa stvarnost, da postanu poznata, uvažena i shvaćena svima i svuda.

"U isto vrijeme suočeni smo s razvojem događaja jer nastojimo doći do Milenijskih razvojnih ciljeva koji su dogovorili svjetski čelnici u nastojanju izgradnje boljeg svijeta u 21. stoljeću, od kojih je mir prvenstveni cilj", stoji u poruci Ban Ki-moona te dodaje da mnoge zemlje nisu na putu ostvarenja tih ciljeva, poglavito zemlje Afrike.

Naglašeno je kako je to razlog što će se neposredno nakon Međunarodnog dana mira svjetski čelnici sastati u Ujedinjenim narodima i stvaranjem najšire koalicije pokušati premostiti jaz između želja i stvarnosti.

(Hina) xsmar ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙