FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lajčak: Srbiju čekaju dodatni uvjeti za početak pregovora sa EU

Autor: brad
BEOGRAD, 25. rujna 2012. (Hina) - Srbiji će, osim primjene postignutih dogovora s Prištinom, biti postavljeni dodatni uvjeti za članstvo u EU, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak beogradskom tisku.

"Osim implementacije već dogovorenog, za otvaranje pregovora s EU bit će potrebno da Srbija učini dodatne korake. Koje konkretno, odlučit će Europsko vijeće", rekao je Lajčak u intervjuu beogradskom dnevniku "Večernje novosti".

Lajčak je istaknuo da Srbija mora provesti sve dogovore s Prištinom prije nego joj Bruxelles odredi datum pregovora za članstvo u EU.

"I vlast i građani Srbije moraju biti realistični kada je riječ o eurointegracijama. Znam da biste vi željeli taj proces ubaciti u petu brzinu da već krajem godine dobijete datum za početak pregovora s EU, ali se mora ići korak po korak. Nisu važni datumi, već kvaliteta reformi koje provodite", objasnio je Lajčak podsjećajući da je "dobro poznat popis uvjeta za dobijanje statusa kandidata" za koje se Srbija obvezala da će ih ispuniti još u veljači 2012.

"Sve sporazume postignute u dijalogu s Prištinom treba do kraja implementirati", naglasio je slovački šef diplomacije u razgovoru za "Novosti".

Lajčak je prošlog tjedna, na panelu "Suočavanje s krizom: izazovi za demokraciju i sigurnost" u Beogradu, istaknuo da Srbija ima vrlo jasne obveze prema EU.

"Nije pitanje stići do članstva EU, već primijeniti europske standarde u svojim zemljama", istaknuo je Lajčak.

Po njegovim riječima, nedavno najavljena mogućnost organiziranja referenduma na kojem bi se građani izjašnjavali o tome jesu li za Kosovo ili za EU nije najsretnija varijanta jer, kako ističe Lačjak, ne postoji bolja alternativa ze zemlje zapadnog Balkana od EU i NATO-a.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙