FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Polemika oko europskih uvjeta za Srbiju

Autor: tman
BEOGRAD, 5. rujna 2012. (Hina) - Prvi posjet novog premijera Srbije Ivice Dačića Bruxellesu u utorak i srijedu obilježila je polemika nakon izjave predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza da je uzajamno priznavanje između Srbije i Kosova uvjet za članstvo Srbije u EU, na što su reagirali srbijanski dužnosnici, ali i dužnosnici Europske unije.

Kako su u srijedu objavili srbijanski mediji, europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele "opovrgnuo je izjavu Schulza i naglasio da je uvjet normalizacija odnosa, a ne priznavanje". "Šefovi država EU su u prosincu donijeli jasne zaključke o vidljivom i održivom razvoju odnosa s Kosovom, odnosno o normalizaciji, a ne o potrebi priznavanja", rekao je Fuele.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u utorak je u razgovoru s Dačićem u Bruxellesu ponovio ono što se u posljednje vrijeme u EU-u stalno ponavlja, da je "vidljivo i održivo poboljšanje odnosa s Kosovom ključno za sljedeći korak, početak pristupnih pregovora". S druge strane, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, koji se također sastao s Đačićem, rekao je da je "uzajamno priznavanje između Srbije i Kosova uvjet za ulazak Srbije u EU-u". Schulz je dodao da u vezi s tim EU ima unutarnji problem, s obzirom da pet od 27 zemalja članica nije priznalo kosovsku neovisnost.

Na Schulzovu izjavu reagirao je i srbijanski premijer Dačić, koji je ponovio za Radio televiziju Srbije (RTS) kako "priznanje Kosova nije uvjet dobivanja datuma za kandidaturu Srbije i da tako nešto ni od koga u Bruxellesu nije čuo, pa ni od samog Shulza".

Iz kabineta Martina Shulza, kako navode agencije, ponovnim je kratkim priopćenjem naglašeno "da predsjednik Europskog parlamenta vidi sudbinu i Kosova i Srbije kao budućih članica Europske unije". Dodaje se da on "ne želi komentirati što drugi govore o tom pitanju, a u svojoj je izjavi samo rekao ono što je očevidno".

Stručnjak za međunarodne odnose profesor Predrag Simić upozorava da takva izjava nije Schulzovo osobno stajalište, već stajalište Europskog parlamenta ocijenivši da je to vrlo neugodna vijest za novu srbijansku vladu jer se "ne radi o zabuni već da europski dužnosnici govore o dvije različite stvari".

Srbijanski diplomat Ognjen Pribićević smatra da Shulz ne može govoriti u ime svih zemalja Unije, "jer unutar same EU pa i njezina parlamenta, postoje zemlje koje nisu priznale neovisnost Kosova".

Ravnatelj Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra kako je dobro što je Shulz sada izašao s takvim stajalištem te da bi se domaći političari morali početi usuglašavati oko toga hoće li sada Srbiji govoriti o konačnom rješenju pitanja Kosova. Po njegovu mišljenju, "pravo stajalište prema Kosovu je artikulirala Catherine Ashton, da se Srbiju moli da ne usporava put Kosova ka EU, da rješenje u dijalogu treba tražiti bez primjene nasilja, da se treba koncentrirati na primjenu tehničkog dijaloga i uklanjanju sigurnosnih struktura sa sjevera Kosova i otvoriti pitanje ruda i energenata".

Premijer Dačić kazao je u izjavi za RTS u utorak navečer kako je "EU spremna pružiti potporu da se razgovor Beograda i Prištine vodi na visokoj razini, a u tjednima koji dolaze bit će dogovorena forma i tema razgovora". "Ti razgovori bi predstavljali jednu vrstu relaksacije odnosa Beograda i Prištine i pronalaženje održiva rješenja, koji ne bi doveo u pitanje načelno stajalište Srbije o Kosovu i ne bi kočio njezin europski put", rekao je Dačić, dodajući da je "Srbija spremna primijeniti sve bruxelleske dogovore". Po njegovim riječima, "nema novih uvjeta za ulazak Srbije u EU, te da Srbija neće prihvatiti jednostranu neovisnost Kosova".

(Hina) xtman ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙