FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad talijanskog turizma

Autor: tmis
ZAGREB, 24. rujna 2012. (Hina) - Ekonomska kriza u Italiji ove se godine negativno odrazila i na turističke rezultate pa je tako u kolovozu prvi put u povijesti talijanskog turizma zabilježen pad prometa u hotelima od 1,1 posto, privremeni su podaci talijanske udruge hotelijera Federalberghi koje prenosi predstavništvo Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Italiji.

I u srpnju je zabilježen pad posjećenosti talijanskih hotela, od oko 5 posto, pri čemu je talijanskih turista bilo 6 posto manje, a stranih 1,1 posto više.

Time ta udruga procjenjuje i da je ukupni pad prometa u prvih osam mjeseci u talijanskom hotelijerstvu iznosio oko 10 posto u odnosu na prošlu godinu, a izgubljeno je i 2,6 posto radnih mjesta.

Među 'najturističkim' regijama u Italiji, najveći pad dolazaka u hotele zabilježen je u regiji Friuli Venezia Giulia, od gotovo 12 posto, slijedi Toskana s padom od 10,6 posto, Sardinia sa 7,1 posto, Pugliji sa 6 posto, dok je Lombardija imala najmanji pad, od 1 posto.

Nekoliko regija ipak je zabilježilo i poraste poput Campanie (2,4 posto), Sicilije (0,6 posto), Veneto (0,2 posto), a pozitivne su i Emilija Romagna te Trentino Alto Adige.

U svemu se očekivao pad broja noćenja talijanskih turista, ali je pad stranih turista mnoge iznenadio, navode iz udruge Federalberghi dodajući i predviđanja po kojima će u razdoblju lipanj-rujan na odmor u inozemstvo putovati 24 posto Talijana manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Predviđaju i da će smanjenje ukupnog prometa od ljetnog turizma u Italiji biti oko 22 posto, što komentiraju i 'devastirajućim padom'.

U takvoj situaciji, prema komentaru iz predstavništva HTZ-a u Italiji, Hrvatska može biti zadovoljna ovogodišnjim odazivom talijanskih turista kojih je u prvih osam mjeseci ove godine, po prvim podacima HTZ-a, došlo 6,4 posto manje, a sličan postotak pada imaju i s noćenjima.

To u apsolutnim brojkama znači da je Talijana u hrvatska turistička odredišta došlo oko 56 tisuća manje nego u lanjskih osam mjeseci, dok je njihovih noćenja bilo oko 311 tisuća manje.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙