FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno istraživanje bogatog predpovijesnog lokaliteta na Korčuli

Autor: hspa
VELA LUKA, 22. rujna 2012. (Hina) - Proteklih dana, nakon dvije godine stanke, nastavljena su arheološka istraživanja Vele spile, jednog od najbogatijih predpovijesnih nalazišta na Mediteranu koje se nalazi iznad Vele Luke na Korčuli.

U istraživanjima sudjeluju studenti arheologije i geologije iz Engleske, Slovenije, Italije i Hrvatske, a predvode ih prof. Dinko Radić, voditelj projekta, potom prof. dr. Preston Miracle, jedan od vodećih svjetskih arheologa sa sveučilišta u Cambridgeu, prof. dr. Stašo Forenbaher s Instituta za antropologiju u Zagrebu, Ankica Oros Sršen sa Zavoda za paleontologiju i geologiju HAZU-a, te prof. Giovanni Boschian sa sveučilišta u talijanskom gradu Pisi.

Voditelj projekta prof. Dinko Radić rekao je da istraživanja imaju za cilj utvrditi način i namjeru korištenja špilje kroz različita razdoblja tijekom prošlosti, a ove godine posebna pozornost usmjerena je prema naslagama srednjeg kamenog doba.

O istraživanjima koje se provode na lokalitetu Vele spile američki časopis New Yortk Times početkom rujna objavio je zanimljiv članak, a sudjelovanjem brojnih stručnjaka i poznatih arheologa iz svijeta i Europe ovaj lokalitet pobudio je izuzetno zanimanje arheološke znanosti, rekao je prof. Radić.

Vela špilja se nalazi na južnom obronku brda Pinski rat, na 130 m iznad uvale Kale. Ulaz špilje širok je od jednog do 10 metara, a visok četiri metra, okrenut je prema jugu, odakle se može nadgledati zaljev, Blatsko polje, te bliži otočići.

Špilja je ovalna oblika, dužine i širine oko 40 m, s laganim padom prema unutrašnjosti. Visina špilje iznosi oko 17 metara, na stropu su dva otvora kroz koje ulazi danje svjetlo i potpuno je osvjetljuje.

Tijekom istraživanja u njoj je pronađeno pet ljudskih grobova iz mezolitika, te brojne keramičke, kamene, kremene i koštane izrađevine.

(Hina) xddub yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙