FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija odbila 2010. prodati Hrvatskoj otpisani "Jastreb"

Autor: djan
BEOGRAD, 22. rujna 2012. (Hina) - Srbijanska vlada odbila je izdati dozvolu za prodaju otpisanog borbenog zrakoplova "Jastreba" za potrebe Hrvatske vojske, objavljeno je u subotu u Beogradu na osnovu Godišnjeg izvještaja o realizaciji vanjskotrgovinske prodaje kontrolirane robe za 2010. godinu.

Pozivajući se na taj dokument, agencija Beta navodi da zrakoplov nije izvezen u Hrvatsku "zbog nepotpune dokumentacije podnositelja zahtjeva".

Izvješće je objavilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja čiji je resor i izdavanje dozvola za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom. Po dokumentu, tijekom 2010. godine Srbija je izvezla naoružanje i vojnu opremu u 56 zemalja, a dozvole nisu izdane samo u tri slučaja, od kojih je jedan prodaja "Jastreba" Hrvatskoj. Uz to, zabranjen je i izvoz 50 dalekometnih pušaka M-93 s optičkim nišanom i opremom u Jordan i 4000 zaštitnih balističkih prsluka u Švedsku.

Kako se navodi u izvješću, u pitanju je bio zrakoplov dvosjed "Jastreb", proizveden u bivšoj Jugoslaviji, po cijeni od 70 tisuća dolara, a krajnji korisnik bila bi Hrvatska vojska.

Po procjeni vojnog analitičara Aleksandara Radića kojeg je konzultirala agencija Beta, riječ je o zrakoplovu koji bi se mogao vratiti u letno stanje, ali je kazao da to više nije letjelica koja se može svrhovito koristiti u obuci vojnih pilota jer je riječ tehnički zastarjelom tipu zrakoplova.

"To je zrakoplov koji se 2012. godine može svrstati u klasu oldtimera i prije bi se mogao koristiti na aeromitinzima, za sportsko letenje ili za iznajmljivanje nego u vojne svrhe", kazao je Radić.

Zrakoplov "Jastreb" projektiran je u zrakoplovno-tehničkom institutu u Žarkovu kod Beograda sredinom 60-ih godina za borbene zadatke potpore snagama na zemlji, kao jednosjed verzija školsko-borbenog aviona Galeb G-2. Ukupno ih je proizvedeno 208 aviona za potrebe tadašnjeg Ratnog zrakoplovstva Jugoslavije, ali je jedan broj izvezen u Libiju i u Zambiju.

(Hina) xvil ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙