FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanska središnja banka dodatno ublažila monetarnu politiku

Autor: vmom
TOKIO, 19. rujna 2012. (Hina/AFP) - Japanska središnja banka (BoJ) u srijedu je najavila povećanje vrijednosti programa kupnje imovine za dodatnih 10.000 milijardi jena (128 mlrd. dolara) kako bi poduprla gospodarsku aktivnost, nakon što su slične poteze nedavno poduzele središnje banke u Europi i Sjedinjenim Državama.

Na dvodnevnome zasjedanju središnja banka Japana ujedno je odlučila zadržati ključnu kamatnu stopu na rekordno niskim razinama.

Program kupnje imovine, čija je vrijednost sada uvećana na 80.000 milijardi jena, glavni je bančin instrument za ublažavanje monetarne politike kojim se ubrizgava likvidnost na tržišta, a sastoji se od kupovina državnih i korporativnih obveznica, kao i komercijalnih zapisa.

Ministar financija Jun Azumi izrazio je zadovoljstvo odlukom središnje banke, ustvrdivši kako je poduzela opsežnije poteze no što se očekivalo i da će njima pomoći potaknuti gospodarstvo.

Odluka je dobrodošla u vrijeme kada se japansko izvozno orijentirano gospodarstvo teškom mukom nastoji osoviti na noge nakon niza problema, uključujući potres u ožujku prošle godine i prateći razorni tsunami, europsku dužničku krizu, posustajanje globalne potražnje i snažan jen.

Središnja banka posljednjih je dana bila izložena sve većim pritiscima da poduzme dodatne mjere ublažavanja monetarne politike nakon što su slične poteze poduzele Europska središnja banka (ECB) i američka središnja banka (Fed).

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙