FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: veća vidljivost udruga u Hrvatskoj

Autor: tdel
ZAGREB, 18. rujna 2012. (Hina) - Tijekom posljednjih pet godina znatno se povećao broj građana koji razumiju značenje izraza udruga i onih koji su osjetili neke korisne posljedice njihove aktivnosti, ali se smanjila percepcija građana o mogućnosti utjecaja udruga na donošenje političkih odluka, pokazali su danas predstavljeni rezultati istraživanja "Vidljivost i javna percepcija udruga u Hrvatskoj 2012."

Rezultate istraživanja, za potrebe ureda Tehničke pomoći organizacijama civilnog društva (TACSO), predstavili su voditeljica istraživanja Renata Franc s Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", ravnatelj Ureda za udruge hrvatske Vlade Igor Vidačak, politolog Berto Šalaj te predstavnici nevladinih udruga.

Uspoređujući rezultate telefonskog istraživanja o vidljivosti i javnoj percepciji organizacija civilnog društva u odnosu na podatke iz 2007., Franc je rekla da je u 2012. za izraz udruga (ili nevladina organizacija) čulo 86 posto građana, a njih 66 posto znalo je navesti konkretnu udrugu.

"Gotovo tri desetine građana (26 posto) izravno je osjetilo barem jednu korisnu posljedicu rada neke udruge što je značajno povećanje u odnosu na podatke iz 2007. kada je to osjetilo 17 posto građana", kazala je. Napomenula je da nešto manje od polovice svih građana (48 posto) izražava spremnost da se uključe u rad udruga, a pozitivan stav o radu udruga ima njih 76 posto (71 posto u 2007.).

Franc je kazala i da građani danas rad udruga procjenjuju djelotvornijim nego prije pet godina, ali daju i manju potporu njihovu financiranju iz državnog proračuna. Također, manje su sumnjičavi u pogledu postojanja nekih dodatnih ciljeva udruga, te smatraju da udruge trebaju imati veći utjecaj na donošenje političkih odluka.

Upozorila je i da građani smatraju kako pojedinci ne mogu utjecati na odluke u lokalnoj zajednici i regiji, a pogotovo na odluke koje se tiču Hrvatske, Europe ili globalnih međunarodnih procesa (to ove godine smatra 73 posto građana, a u 2007. njih 64 posto)

Ističući važnost povećanja transparentnosti rada udruga kojom će se poboljšati percepcija građana o radu udruga, Vidačak je kazao da će vlada izmjenama Zakona o udrugama obvezati udruge na izvještavanje javnosti o provođenju svojih programa te podnošenje financijskih izviješća, a pogotovo one koje se financiraju iz javnih izvora. "Jako je važno dodatno poboljšati i učiniti transparentnijim procedure dodjele financijskih potpora", kazao je.

Izražavajući zadovoljstvo time što 76 posto građana smatra udruge korisnima te što se smanjila sumnjičavost građana prema njima, Šalaj je rekao kako rezultati istraživanja pokazuju kako 85 posto građana želi da udruge sudjeluju u donošenju političkih odluka. No, izrazio je i zabrinutost što 20 posto visokoobrazovanih građana u istraživanju nije znalo navesti ime niti jedne nevladine organizacije.

(Hina) xtdel ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙