FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijedlog za opoziv čelnika Agencije i Vijeća za elektroničke medije

Autor: sobr
ZAGREB, 23. kolovoza 2012. (Hina) - Udruga za nezavisnu medijsku kulturu danas je Hrvatskome saboru predložila raspravu o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije te da razmotri ima li uvjeta za opoziv njihova čelnika Zdenka Ljevaka.

Iz udruge su priopćili kako ih je na to potaknulo to što Vijeće i Agencija, po njihovu mišljenju, sustavno krše Zakon o pravu na pristup informacijama i Ustav odbijajući pružiti tražene informacije koje bi trebale biti dostupne najširoj javnosti. Time se, smatraju u udruzi, onemogućava javni nadzor zaštite interesa Republike Hrvatske u djelatnosti publiciranja elektroničkih medija te javni nadzor rada Agencije i Vijeća.

U udruzi tvrde da Agencija i Vijeće odbijaju omogućiti pristup koncesijskim ugovorima za emitiranje TV programa na nacionalnoj razini, oglušujući se pritom i na rješenje Agencije za zaštitu osobnih podataka koja je ovlašteno tijelo za provođenje Zakona o pravu na pristup informacijama.

Agencija za elektroničke medije pritom se poziva na odluku Vijeća iz 2004. godine kojom su svi koncesijski ugovori klasificirani kao poslovna tajna u trajanju od pet godina, no odbija omogućiti pristup i ugovoru s RTL televizijom, koji je sklopljen prije više od pet godina, kažu u Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu u kojoj smatraju kako je onemogućavanje pristupa toj dokumentaciji "indicija o postojanju korupcije" u elektroničkim medijima.

Smatraju da koncesijski ugovori za obavljanje djelatnosti radija i televizije moraju biti javne informacije zato što je u njima, osim Agencije za elektroničke medije s jedne strane te pojedinih privatnih nakladnika elektroničkih medija s druge strane, prisutna i treća strana, a to je javnost u čijem se interesu sklapaju koncesijski ugovori.

U udruzi zaključuju kako Agencija i Vijeće - onemogućavajući pristup koncesijskim ugovorima - onemogućavaju i javnu kontrolu vlastitog rada jer su upravo su oni zaduženi za nadzor zaštite javnog interesa u emitiranju radijskih i TV programa.

(Hina) pp/xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙