FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južnoafrički rudnici platine ponovno počeli raditi

Autor: spuc
JOHANNESBURG, 17. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Dva južnoafrička rudnika platine ponovno su se otvorila u ponedjeljak nakon što su prošlog tjedna zatvorena zbog radnih sporova, no rudari koji i dalje štrajkaju najavili su da se proizvodnja u rudnicima koje drži najveći svjetski proizvođač platine Anglo American Platinum neće nastaviti.

Tvrdnje tvrtke da će operacije u dva rudnika biti obnovljene u utorak predstavnici rudara označili su kao smiješne. "Stvarnost je da je opći štrajk u tijeku", kazao je Mametlwe Sebei,jedan od lokalnih vođa.

Glasnogovornik rudnika kazao je kako su rudari koji su se u ponedjeljak počeli vraćati na posao bili izloženi maltretiranju štrakaša.

Policija je tijekom vikenda gumenim mecima i suzavcem razoružala rudare i tako provela vladinu odluku da se odlučnije obračuna sa štrajkovima koji guše proizvodnju platine, a u pomoć je bila pozvana i vojska.

Val štrajkova započeo je nakon što je policija u kolovozu ubila 34 rudara u rudniku Marikana u vlasništvu tvrtke Lonmin u kojem je od tada proizvodnja prekinuta. Po analitičarima glavni izvor sukoba je u sporu dva najveća rudarska sindikata i nejasno je čija uputstva sada primaju rudari koji štrajkaju.

Pregovori oko plaća trebali bi se obnoviti u pokušaju da se okonča višetjedno nasilje koje je odnijelo ukupno 45 života.

Južnoafrička Republika ima 80 posto rezervi platine u svijetu a cijena ovog plemenitog metala u međuvremenu je skočila na svjetskim tržištima.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙